Marjanne de Kwaasteniet, de Nederlandse ambassadeur in Ankara, zegt zich niet met de interne zaken van Turkije te willen bemoeien.
Het is een reactie op uitspraken van de Turkse president, die eerder een tiental westerse ambassadeurs het land uit dreigde te gooien.
De tien landen hadden Turkije opgeroepen om zich aan een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te houden en de Turkse zakenman Osman Kavala vrij te laten en de ambassadeurs werden op het matje geroepen bij het Turkse ministerie.
Naast Nederland ondertekenden ook Canada, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland de oproep om Kavala vrij te laten.
In een gezamenlijke verklaring laten zij maandag weten de interne zaken van Turkije te respecteren. De verklaring kan als knieval voor Erdogan worden beschouwd.
Anadolu Agency meldt maandag dan ook dat Erdogan de verklaring van de landen ’verwelkomt’, en dat de ambassadeurs op hun post mogen blijven zitten.
Onder de tien ambassadeurs is ook de Nederlandse ambassadeur De Kwaasteniet.
“Nederland houdt zich aan artikel 41 van de Conventie van Wenen,” schrijft op Twitter.
Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.
— Marjanne de Kwaasteniet (@MdeKwaasteniet) October 25, 2021
Volgens artikel 41 van dat pact moeten diplomaten zich aan de geldende wetten en regels van een gastland houden en mogen zij zich niet mengen in de interne zaken van dat land.
PvdA-Kamerlid en voormalig Turkijerapporteur van de EU Kati Piri spreekt van een ’gênante vertoning’.
Kavala zit inmiddels vier jaar in de gevangenis. Vorig jaar werd hij na een levenslange eis vrijgesproken van het financieren van protesten in Istanbul in 2013, maar er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016.
Erdogan sommeerde de ambassadeurs na hun oproep om het land te verlaten, maar na de nieuwe handreiking van de ambassadeurs lijkt die aankondiging geen doorgang te vinden.
Bron: Belgische media