De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis beweerde dat de nieuwe defensie-overeenkomst tussen Griekenland en Frankrijk beide partijen in staat zal stellen elkaar te hulp te komen in geval van bedreigingen van buitenaf, nu het land verwikkeld is in een aantal meningsverschillen met Turkije, voorafgaand aan de stemming in het parlement donderdag.
De Griekse wetgevers debatteerden en stemden over het brede vijfjarige defensiepact dat vorige week werd ondertekend.
Mitsotakis ondertekende de overeenkomst met de Franse president Emmanuel Macron tijdens een bezoek aan Parijs op 28 september, waarbij Griekenland ook aankondigde drie Franse fregatten te zullen kopen voor de Griekse marine.
De aankoop en de defensiedeal komen op een moment dat de spanningen tussen Griekenland en zijn NAVO-lid en buurland Turkije over de rechten op energie-exploratie in het oostelijke deel van de Middellandse Zee over het algemeen zijn toegenomen.
Het parlementaire debat en de stemming van donderdag hebben alleen betrekking op het defensiepact, niet op de aankoop van de oorlogsschepen. Verwacht wordt dat de overeenkomst zal worden geratificeerd aangezien de regerende conservatieven een comfortabele meerderheid in het parlement hebben.
NAVO-bondgenoten Griekenland en Frankrijk sloten vorige maand een strategisch militair en defensiesamenwerkingspact, dat onder meer een order voor drie Franse fregatten ter waarde van ongeveer 3 miljard euro omvat.
Athene had dit jaar al zo’n 24 Rafale gevechtsvliegtuigen van Dassault besteld.
“Voor het eerst is duidelijk bepaald dat er militaire bijstand zal zijn in het geval dat een derde partij een van de twee staten aanvalt,” vertelde Mitsotakis aan de Griekse wetgevers.
“En we weten allemaal wie wie bedreigt met een casus belli in de Middellandse Zee,” voegde hij eraan toe, in een duidelijke verwijzing naar Turkije.
Ankara en Athene liggen al jaren met elkaar overhoop over verschillende kwesties, van conflicterende aanspraken op de Middellandse Zee tot luchtruim en migratie. Vorig jaar kwamen de bondgenoten dicht bij een confrontatie, die de banden tussen de Europese Unie en Ankara schaadde.
De landen verschillen van mening over de omvang van hun continentaal plat en hun maritieme grenzen, wat Athene heeft belet zijn territoriale wateren in de Egeïsche Zee uit te breiden tot 12 mijl (19 km).
Turkije, dat ten oosten van Griekenland ligt, zegt dat een dergelijke stap van Athene een casus belli, of reden voor oorlog, zou zijn. Sommige Griekse eilanden liggen op minder dan 12 mijl van de westkust van Turkije.
Alle NAVO-bondgenoten zijn verplicht een lidstaat die onder agressie te lijden heeft te hulp te komen, maar de al decennia durende spanningen tussen Athene en Ankara worden gecompliceerd door het feit dat ook Turkije lid is van de Atlantische alliantie.
Cyprus
Naast de kwestie van het continentaal plat zijn de betrekkingen tussen Griekenland en Turkije al lang gespannen over andere territoriale kwesties in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, zoals het luchtruim, energie, de status van sommige eilanden in de Egeïsche Zee en het etnisch gesplitste eiland Cyprus.
Beide partijen beroepen zich op een reeks decennia oude verdragen en internationale overeenkomsten om hun tegenstrijdige territoriale aanspraken te staven.
Na de escalatie van de spanningen vorig jaar hebben de twee getracht de banden geleidelijk aan te verbeteren.
Bron: Sabah