Aartsbisschop Chrysostomos II van Cyprus beweerde dat Turks-Cyprioten niet dezelfde rechten kunnen krijgen als de Griekse bevolking van het eiland, aldus een rapport zondag.
Het verzoek van de president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), Ersin Tatar, om de Turks-Cyprioten dezelfde rechten te geven als de Grieks-Cyprioten zodat de onderhandelingen kunnen worden hervat, is onaanvaardbaar, zei de aartsbisschop.
“Dit kan niet gebeuren,” zei hij, benadrukkend dat zij geen rechten kunnen krijgen die gelijk zijn aan die van de Grieken.
Hij beweerde ook dat de voormalige president van de TRNC, Mustafa Akıncı, meer “Cyprioot” was dan de huidige president Tatar omdat hij niet streefde naar een twee-staten oplossing.
Chrysostomos II voegde eraan toe dat de kerk gunstige betrekkingen onderhoudt met mensen die zich werkelijk “Cyprioot” voelen.
“We hebben echter niet zulke gunstige betrekkingen met mensen die zich in de eerste plaats Turks voelen en in de tweede plaats Cyprioot, omdat ze een Turkse staat op Cyprus willen,” zei hij.
Tatar heeft gepleit voor een tweestatenoplossing op het eiland, omdat decennialange onderhandelingen over een federatie de kwestie-Cyprus niet hebben kunnen oplossen, waarbij hij vaak onderstreepte dat er nog steeds geen gemeenschappelijke basis is tussen de TRNC en de Grieks-Cyprioten.
Cyprus is al decennialang verwikkeld in een geschil tussen Grieks- en Turks-Cyprioten, ondanks een reeks diplomatieke inspanningen van de VN om tot een alomvattende regeling te komen.
In het begin van de jaren zestig dwongen etnische aanvallen de Turks-Cyprioten ertoe zich voor hun veiligheid in enclaves terug te trekken.
In 1974 leidde een Grieks-Cypriotische staatsgreep met het oog op de annexatie van het eiland door Griekenland tot de militaire interventie van Turkije als garantstellende mogendheid om de Turks-Cyprioten te beschermen tegen vervolging en geweld.
De Turkse Republiek Noord-Cyprus werd opgericht in 1983.
Het eiland kende de voorbije jaren een af en aan vredesproces, met onder meer een mislukt initiatief in Zwitserland in 2017 onder auspiciën van de garanderende landen Turkije, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.
De Grieks-Cypriotische regering trad toe tot de Europese Unie in 2004, hetzelfde jaar dat de Grieks-Cyprioten het plan-Annan van de VN om een einde te maken aan het decennialange geschil verijdelden.
Bron: Sabah