Het Turkse leger heeft duizenden extra troepen naar het door de oppositie bezette noordwesten van Syrië gestuurd met het oog op een cruciale ontmoeting met Russische en Iraanse leiders volgende week, zei een rapport donderdag.
Hoewel ambtenaren niet spraken over een nieuwe grensoverschrijdende operatie, hebben ze consequent benadrukt dat Turkije een nieuwe vluchtelingengolf niet aankan nu de door Rusland gesteunde troepen van het Assad-regime de aanvallen tegen Idlib opvoeren, meldde Bloomberg.
President Recep Tayyip Erdoğan zal naar verwachting de kwestie Idlib bespreken met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin en de nieuw verkozen Iraanse president Ebrahim Raisi op 29 september, citeerde het rapport anonieme ambtenaren die zeiden.
De extra troepen zouden helpen om het regime ervan te weerhouden op te rukken in het oppositiebastion en om de wegen naar de Turkse grens te controleren.
Eerder in september bezocht minister van Defensie Hulusi Akar de grens tussen Turkije en Syrië, waar hij zei dat het land “geen nieuwe golf van vluchtelingen kan tolereren” en dat Turkije ernaar zal streven migratie te voorkomen door te zorgen voor veiligheid en stabiliteit in de regio.
Idlib valt binnen een de-escalatiezone die in het kader van een overeenkomst tussen Turkije en Rusland in maart 2020 werd gesmeed.
Het Syrische regime heeft de voorwaarden van het staakt-het-vuren echter consequent geschonden door regelmatig aanvallen uit te voeren binnen de deëscalatiezone.
In de regio Idlib wonen bijna 3 miljoen mensen, van wie tweederde ontheemd is uit andere delen van het land.
Bijna 75% van de totale bevolking in de door de oppositie bezette regio Idlib in het noordwesten van Syrië is afhankelijk van humanitaire hulp om in hun basisbehoeften te voorzien, aangezien 1,6 miljoen mensen nog steeds in kampen of informele nederzettingen wonen, aldus het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA).
Turkse ambtenaren en liefdadigheidsinstellingen hebben hun inspanningen opgevoerd om veilige woonplaatsen voor ontheemde Syriërs te bouwen.
De meeste ontheemden zochten onderdak in kampen dicht bij de grens met Turkije, terwijl anderen naar gebieden gingen die onder controle staan van de Syrische oppositie.
Door overbevolking en het gebrek aan essentiële infrastructuur in de vluchtelingenkampen is het voor ontheemde burgers nog steeds erg moeilijk om onderdak te vinden. Duizenden gezinnen hebben dringend behoefte aan humanitaire hulp omdat ze onder barre omstandigheden moeten zien te overleven.
Sinds april 2018 zijn de aanvallen op Idlib, het laatste bolwerk van de oppositie, dramatisch geïntensiveerd, waardoor nieuwe vluchtelingengolven richting de Turkse grens stromen en het land – dat al 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt – in een moeilijke positie wordt gebracht.
Als gevolg daarvan heeft Turkije, dat het op één na grootste leger van het trans-Atlantische NAVO-bondgenootschap heeft, de afgelopen weken troepen en materieel naar de regio gesluisd om de opmars van het Syrische regime te stoppen en in de hoop een nieuwe vluchtelingengolf te voorkomen.
Turkse soldaten zijn momenteel in de regio gestationeerd om de lokale bevolking te beschermen en terrorismebestrijdingsgroepen te ondersteunen.
Ondanks de militaire escalatie heeft Ankara ook geprobeerd de diplomatieke kanalen met Rusland open te houden in de hoop een politieke oplossing te vinden, waarbij het land wordt aangespoord de vredesakkoorden na te leven en te zorgen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.
Bron: Sabah