Een tien jaar durend onderzoek in Turkije heeft aan het licht gebracht dat de genetische structuur van de bevolking nauw verbonden is met die van de Toscanen en Spanjaarden in Italië.
Een studie waarvan de resultaten onlangs werden bekendgemaakt, kan het debat over de vraag of de oude bewoners van Italië al dan niet uit Turkije waren gemigreerd, opnieuw aanwakkeren.
De tien jaar durende studie toonde een nauwe band aan in het DNA van mensen uit de Italiaanse regio Toscane en de mensen van Turkije.
Bovendien onderstreept het de diverse mix in de genetische structuur van de samenleving in een land dat ingeklemd ligt tussen Azië en Europa.
Onderzoek onder leiding van een Turkse universiteit heeft uitgewezen dat Turkije met zijn genetische structuur, net als zijn geografie, een brug vormt tussen Oost en West.
Het DNA van ongeveer 4.000 mensen uit alle 81 provincies van Turkije werd onderzocht.
De uitvoerend directeur van het project, professor Tayfun Özçelik, lid van de faculteit van de Bilkent Universiteit, deelde de bevindingen van het onderzoek met Anadolu Agency (AA).
Özçelik zei dat ze belangrijke gegevens hebben verkregen over de gedetailleerde genetische structuur van de Turkse samenleving in de studie, die ongeveer 10 jaar heeft geduurd en is uitgevoerd met een budget van 10 miljoen dollar (TL 84,43 miljard).
“De resultaten van onze studie toonden aan dat Turkije een genetische integriteit heeft en een hoog niveau van genetische diversiteit bevat,” zei hij.
Opmerkend dat er gemeenschappelijke genetische componenten zijn tussen de Turkse samenleving en de Balkan, Kaukasische en Midden-Oosterse samenlevingen, benadrukte Özçelik dat er ook een hoger niveau van gelijkenis is met Europese samenlevingen dan verwacht.
“Turkije is, net als zijn geografische ligging, met zijn genetische structuur een brug tussen het Oosten en het Westen,” benadrukte hij.
Hij zei dat de resultaten wijzen op de genetische effecten van migratiegebeurtenissen die tot nu toe in de Anatolische geografie hebben plaatsgevonden.
Nauwe banden met Europa
Vermeldend dat Anatolië fungeert als een historische brug tussen Azië, Europa en Afrika, zei Özçelik dat “vanuit een fylogenetisch oogpunt, de Turkse samenleving ook de effecten van deze brugplicht op beslissende wijze weerspiegelt.”
“Er is geconstateerd dat de Turkse samenleving een nauwe band heeft met mensen die vooral in de regio Toscane in Italië wonen. Als tweede land in deze nauwe relatie werd Spanje geïdentificeerd. Deze bevindingen kunnen de effecten weerspiegelen van de neolithische migratie van de eerste boeren van Anatolië naar Europa,” voegde hij eraan toe.
Turkije en Italië delen een lange geschiedenis van betrekkingen, vooral tijdens de Ottomaanse tijd, en dit wordt ook weerspiegeld in hun culturen. Hij zei dat de meest uitgebreide genetische databank tot nu toe voor de Turkse samenleving dankzij het onderzoek tot stand is gekomen, en merkte op dat de oorspronkelijke genetische veranderingen in de Turkse samenleving zijn gevonden.
Bron: Sabah