Afghanen die erin slagen de wekenlange tocht te voet door Iran naar de Turkse grens af te leggen, worden geconfronteerd met een drie meter hoge muur, greppels of prikkeldraad, nu de Turkse autoriteiten hun inspanningen opvoeren om elke toevloed van vluchtelingen in het land tegen te houden.
Turkse veiligheidstroepen blijven 24/7 patrouilleren om een nieuwe toestroom van illegale Afghaanse migranten te voorkomen na de machtsovername van het land door de Taliban.
De verscherpte grensmaatregelen in Turkije, dat al bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt en een verzamelplaats is voor veel migranten die Europa proberen te bereiken, begonnen toen de Taliban in Afghanistan begonnen op te rukken en vorige week Kabul innamen.
Tegen het einde van het jaar zijn de autoriteiten van plan om nog eens 64 km toe te voegen aan een grensmuur die in 2017 werd opgestart. Greppels, draad en veiligheidspatrouilles rond de klok zullen de rest van de 560 km lange grens bestrijken.
“We willen de hele wereld laten zien dat onze grenzen onbegaanbaar zijn,” vertelde Mehmet Emin Bilmez, gouverneur van de oostelijke grensprovincie Van, in het weekend aan de media.
“Onze grootste hoop is dat er geen migratiegolf uit Afghanistan komt.”
Turkije is niet het enige land dat barrières opwerpt: buurland Griekenland heeft net een 40 kilometer lang hek en bewakingssysteem voltooid om migranten buiten te houden die er toch in slagen Turkije binnen te komen en te proberen de Europese Unie te bereiken.
Volgens de autoriteiten zijn er 182.000 geregistreerde Afghaanse migranten in Turkije en naar schatting 120.000 niet-geregistreerde.
President Tayyip Erdoğan drong er bij de Europese landen op aan verantwoordelijkheid te nemen voor een eventuele nieuwe toestroom en waarschuwde dat Turkije niet van plan was “Europa’s opslagplaats voor migranten” te worden.
Het aantal illegale Afghaanse migranten dat tot nu toe dit jaar in Turkije is opgepakt, bedraagt minder dan een vijfde van het aantal dat in 2019 is opgepakt, en functionarissen zeggen dat ze nog geen tekenen hebben gezien van een grote toename sinds de overwinning van de Taliban vorige week, hoewel het door de lange afstanden weken kan duren voordat vluchtelingen aankomen.
De Turkse kant van de bergachtige grens met Iran is omzoomd door bases en wachttorens.
Patrouillewagens houden de klok rond toezicht op bewegingen aan de Iraanse kant, vanwaar migranten, smokkelaars en andere militanten vaak naar Turkije proberen over te steken.
Migranten die aan de grens worden gesignaleerd, worden teruggestuurd naar Iran, maar de meesten proberen het gewoon opnieuw, aldus de veiligheidsdiensten.
“Het maakt niet uit hoeveel maatregelen je neemt, er kunnen er zijn die ze van tijd tot tijd omzeilen,” zei Bilmez.
De wegen vanaf de grens zijn afgezet met controleposten. Migranten die de grens halen, worden door smokkelaars verborgen in huizen – vaak vuile, gammele gebouwen onder de grond of in diepe, opgedroogde rivierbeddingen – in afwachting van overbrenging naar West-Turkije.
Bron: Sabah