Er is geheim opnamemateriaal aangetroffen in de Belgische ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara. Dat heeft Buitenlandse Zaken bevestigd aan verschillende redacties. Er is een onderzoek gestart naar het incident.
De vondst dateert al van 11 mei.
“Toen is in onze ambassade in Ankara inderdaad een veiligheidsincident vastgesteld”, aldus een woordvoerder.
“Het ging om ongeoorloofde registratie of opname van video- en audiomateriaal in verschillende ruimten van de kanselarij.”
Er werd een klacht neergelegd bij de Turkse gerechtelijke autoriteiten. Ook alle beschikbare bewijsstukken werden aan het Turkse gerecht overgemaakt.
Belçika’nın Ankara Büyükelçiliği’nde “casusluk” krizi! Gerçek çok başka çıktı https://t.co/o4ZJhX2od8 pic.twitter.com/Zwpwb6Z9fm
— Yeni Akit Gazetesi (@yeniakit) July 28, 2021
“Nu moeten we afwachten”, aldus de woordvoerder.
“In belang van het onderzoek ter plaatse, kunnen we geen verdere commentaar geven.”
De woordvoerder drukt er wel op dat Buitenlandse Zaken bijzonder veel belang hecht aan de veiligheid van haar personeel, ook op de consulaire en diplomatieke posten.
“De nodige veiligheidsmaatregelen zijn meteen genomen, met het oog op de bescherming van de werkomgeving en het persoonlijk welzijn van ons personeel in Ankara.”
Volgens het Turkse kantoor van de Amerikaanse nieuwszender CNN zou de zaak aan het rollen gebracht zijn door een vrouwelijke diplomaat in de ambassade.
Gevreesd voor spionage
De vrouwelijke diplomaat had gemerkt dat er een elektronisch apparaatje van onder haar tafel was gevallen en sloeg meteen alarm. Men vreesde voor spionage.
Het onderzoek van de hoofdofficier van justitie in de Turkse hoofdstad zou volgens CNN echter in een heel andere richting wijzen.
Op de apparatuur zouden beelden gevonden zijn die opgenomen werden in de damestoiletten en onder de werkstations van vrouwelijke diplomaten en secretaresses.
Er werd ook een verdachte aangewezen. Het zou een bewaker van het gebouw geweest zijn die de verborgen opnameapparatuur geïnstalleerd zou hebben. En hij zou er al minstens vijf maanden mee bezig geweest zijn.
De man zou volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN bekentenissen afgelegd hebben en in hechtenis zitten.
Hij zou intussen ook ontslagen zijn op de Belgische ambassade. Buitenlandse Zaken wil daar geen commentaar over geven.
Bron: Belgische media