Het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft de regering verzocht om een verhoging van zijn jaarlijkse begroting van 13 miljard lira (1.3 miljard euro) omdat het met deze middelen niet in staat is, bepaalde diensten uit te voeren.
Het heeft ook opgeroepen tot het openen van Korancursussen rond appartementencomplexen in met name grote steden.
Turkije’s Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft de regering gevraagd om een verhoging van haar jaarlijkse begroting van 13 miljard lira voor 2021, omdat de fondsen die aan haar bureau zijn toegewezen onvoldoende zijn voor haar activiteiten, meldde het dagblad Sözcü op 23 juli.
“Ongeveer 96-97 procent van het budget van de instelling wordt elk jaar toegewezen aan personeelskosten, waardoor drie tot vier procent overblijft voor het uitvoeren van diensten,” zei de Diyanet in zijn verslag.
De Diyanet zei dat het meer middelen nodig heeft voor lopende uitgaven en investeringsrekeningen om zijn wettelijke taken “volledig te kunnen uitvoeren” in een grote regio, zowel nationaal als internationaal.
“Het is verplicht dat dorpen en kleine steden religieuze functionarissen in dienst hebben,” zei de Diyanet, die opriep tot het openen van Korancursussen rond appartementencomplexen in vooral grote steden.
De Turkse journalist Payzın merkte op dat veel kleine nederzettingen in heel Turkije geen goede onderwijsfaciliteiten hebben die voorrang zouden moeten krijgen boven religieuze diensten.
“Dorpen en kleine steden hebben scholen en leraren nodig,” zei Payzın. “Kinderen hebben onderwijs nodig dat gevuld is met wetenschap, kunst en sport.”
De Diyanet is lange tijd een van de overheidsinstellingen geweest die het meeste geld kreeg toegewezen, en is bekritiseerd om zijn extravagante uitgaven, zoals het kiezen van vijfsterrenhotels voor vakanties van werknemers.
Diyanet regelt luxe vakantie voor werknemers
Het Directoraat voor Religieuze Zaken van Turkije heeft een overeenkomst gesloten met een vijfsterrenhotel in het zuiden van Antalya voor de vakantie van zijn personeel, zo meldde de Turkse media op 30 juni.
Het Directoraat voor Religieuze Zaken van Turkije (Diyanet) heeft een deal gesloten met een vijfsterrenhotel in het mediterrane Antalya voor zijn werknemers, waar een verblijf van één nacht tot ongeveer 1.000 Turkse Lira kost, meldde het dagblad BirGün.
Diyanet’in 130 bin personeline indirimli tatil için anlaştığı beş yıldızlı otelin, eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın akrabalarına ait olduğu ortaya çıktı.
(Cumhuriyet) pic.twitter.com/TMTpa5hcid
— Politikaloji🇹🇷 (@politikaloji) July 11, 2021
Diyanet, waarvan het aantal werknemers vanaf 2020 de 130.000 heeft bereikt, heeft voor de zomer van 2021 de vakanties van haar personeel in het luxehotel geregeld, met name in een etablissement dat all-inclusive aanbiedingen heeft waarbij alcohol is uitgesloten.
Het contract tussen Diyanet en het hotel voorzag in een korting van 18 procent voor Diyanet-werknemers en hun gezinnen, waardoor de prijs van een aan zee gelegen kamer op 929 Turkse lira per nacht kwam.
Diyanet bracht haar werknemers op de hoogte van de mogelijkheid in een officiële verklaring waarin ook werd gezegd dat de hele faciliteit alcoholvrij was en dat ook niemand alcoholische dranken mocht meebrengen naar het terrein.
De Diyanet, die bekend staat om het aanmoedigen van het publiek om luxe en glitter te vermijden, hield een meerderheid van haar evenementen in 2020 en 2021 in vijfsterrenhotels.
Het heeft alleen al voor dit jaar een budget van bijna 13 miljard Turkse Lira.
Hoofd van Diyanet, Ali Erbaş, veroorzaakte ophef
Op 9 november in 2018 bracht de voorzitter van de Diyanet, Ali Erbas, een bezoek aan de uitgesproken Kadir Misiroglu, die verbijsterende uitspraken heeft gedaan over de stichter van Turkije en de oorlog voor onafhankelijkheid.
Zijn foto’s met de fez-dragende Misiroglu werden op 10 november, de 80e sterfdag van Mustafa Kemal Ataturk, aan het publiek vrijgegeven.
Alle oppositiepartijen uitten scherpe kritiek op Erbas en riepen op tot zijn aftreden. Erdogan hield zich een week lang stil.
Mısıroğlu, die ooit in een video zei dat er in Turkije een dag zou komen waarop de standbeelden van Atatürk over de grond zouden worden gesleept “als een dode hond”, applaudisseerde eerder voor Erdoğan omdat hij “een staatsman is die de Joden trotseert”, en zei dat het feit dat Erdoğan in 2009 uit een discussie met de Israëlische president Shimon Peres was gestormd “belangrijker was dan de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog”.
Bron: Turkse media