Smeergeld en onterechte boetes en als je niet betaalt, moet je lang wachten.
Voor Nederlanders die ’s zomers met de wagen naar Turkije rijden, is het bij de Bulgaarse grens ieder jaar hetzelfde probleem.
De Bulgaarse grenswachten spreken ook Turks. Net genoeg om de vele Nederlandse-Turken die ieder jaar in Turkije op vakantie gaan bij de grens te bedotten.
Het is een gekend probleem, iets wat al jaren op de agenda staat. Bulgarije belooft plechtig te zullen hervormen, het land zegt iets aan de corruptie te zullen doen.
OPROEP:
Rij jij deze zomer van Nederland naar Turkije? Krijg je te maken met corruptie of smeergeld aan de grens bij Bulgarije?Laat het ons weten via Whatsapp! RT = top. pic.twitter.com/dKnKyBx5nm
— Pepijn Nagtzaam (@pepijnnagtzaam) July 9, 2021
Af en toe worden er een paar grenswachters ontslagen, maar dat is meestal symbolisch. Maar het systeem bestaat nog altijd.
Corruptie is een systeem. Met de verzamelde tientjes moet de douanier de lening afbetalen die hij moest afsluiten om die plek aan de Bulgaarse grens te bemachtigen.
Zijn baas steekt het geld in een villa. De minister zet het geld weg in een belastingparadijs en wie zich ertegen wil verzetten gaat de cel in, of erger.
In een verslag wijst de commissie erop dat Bulgarije al serieus op weg is om de corruptie aan te pakken.
Onder meer door camerabewaking bij de grensovergangen, het rouleren van grenswachten en het instellen van een klachtenlijn moet het betalen van steekpenningen afnemen.
Bron: Nederlandse media