Turkse grenswachten hebben tientallen illegale migranten aangehouden die aan de andere kant van de grens door Griekse ambtenaren werden gefouilleerd en geslagen, zei het ministerie van Defensie dinsdag.
Het ministerie merkte op dat ongeveer 42 illegale migranten, waaronder 12 naakte personen, werden aangehouden in de provincie Edirne nabij de Griekse grens.
De grenseenheden stonden toe dat de migranten het gebied Nazımbey Çiftliği binnenkwamen om aan hun dringende behoeften te voldoen.
De migranten vertelden de Turkse grenseenheden dat zij van Griekse zijde geen voedsel of water kregen, werden mishandeld, uitgekleed en gedwongen naar Turkije over te steken.
Ze werden overgebracht naar het provinciale gendarmeriecommando van Edirne, aldus het ministerie.
Soortgelijke berichten en berichten over de mishandeling van migranten door Griekenland doen de ronde.
Ευρωπαϊκές αξίες. https://t.co/T6C9MMxU3k
— Greek Rational (@RationalGreek) June 29, 2021
De Griekse reactie op de vluchtelingen is hard geweest.
Verschillende vluchtelingen zijn gedood en velen zijn door Griekse troepen mishandeld, aangevallen en met traangas bestookt.
Griekse troepen hebben zelfs geprobeerd de rubberboten van vluchtelingen die de Egeïsche Zee probeerden over te steken, tot zinken te brengen.
4 miljoen migranten
Turkije huisvest al bijna 4 miljoen Syrische migranten, meer dan enig ander land ter wereld. Ambtenaren zeggen dat het land een nieuwe vluchtelingengolf niet aankan.
Ankara heeft herhaaldelijk geklaagd dat Europa zich niet heeft gehouden aan zijn beloften in het kader van de vluchtelingenovereenkomst tussen de EU en Turkije uit 2016 om migranten te helpen en verdere migrantengolven in te dammen.
De afgelopen jaren waren Turkije en Griekenland belangrijke doorgangspunten voor migranten die naar Europa wilden oversteken op de vlucht voor oorlog en vervolging om een nieuw leven te beginnen.
Verscheidene rechtengroeperingen en Turkije hebben Griekenland beschuldigd van het op grote schaal terugdringen en snel uitzetten van migranten zonder toegang tot asielprocedures, wat in strijd is met het internationaal recht.
Zij beschuldigen ook de Europese Unie ervan een oogje dicht te knijpen voor wat volgens hen een flagrante schending van de mensenrechten is.
Pushbacks worden beschouwd als in strijd met internationale overeenkomsten inzake de bescherming van vluchtelingen, die bepalen dat mensen niet mogen worden uitgezet of teruggestuurd naar een land waar hun leven of veiligheid in gevaar kan zijn als gevolg van hun ras, godsdienst, nationaliteit of het behoren tot een sociale of politieke groepering.
Op 3 maart verklaarde de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) dat de praktijk van Griekenland om illegale migranten terug te drijven naar Turkije een duidelijke schending is van het Vluchtelingenverdrag van 1951, het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de wetgeving van de Europese Unie.
Bron: Turkse media