Turkije heeft regels opgesteld voor een nieuwe normalisatiefase nu het land later deze week de beperkingen in verband met COVID-19 verder zal versoepelen.
De regering besloot de beperkingen te versoepelen nadat het aantal dagelijkse gevallen van het coronavirus begon af te nemen na een landelijke lockdown die van 29 april tot 17 mei van kracht bleef.
De snelle vaccinaties hebben de ambtenaren er ook toe aangezet verdere stappen te zetten in de richting van normalisatie.
De avondklok zal volledig worden opgeheven en de reisbeperkingen tussen de steden zullen vanaf 1 juli worden opgeheven, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in een communiqué dat op 27 juni werd vrijgegeven.
Cafés en restaurants zullen mensen bedienen zonder beperking op het aantal gasten in binnen- en buitenruimten.
Alle werkplekken en bioscopen, die hun activiteiten hebben opgeschort in het kader van de maatregelen tegen het coronavirus, zullen weer opengaan, terwijl de beperkingen en maatregelen in logiesverstrekkende bedrijven zullen worden opgeheven, waarbij de regels inzake hygiëne, maskers en sociale afstand nog steeds moeten worden nageleefd.
Bij trouwceremonies in de open lucht geldt geen beperking voor het aantal gasten en mag er gegeten en gedronken worden, terwijl voor ceremonies binnenshuis nog wel enkele beperkingen gelden.
Evenementen zoals concerten, festivals en jeugdkampen zullen worden toegestaan op voorwaarde dat de eerder vastgestelde gezichtsmasker-, hygiëne- en sociale-afstandsregels worden nageleefd. Parken, tuinen, picknick- en kampeerterreinen zullen voor het publiek toegankelijk zijn.
Hoge vaccinatiegraad
Ondertussen heeft minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca aangekondigd dat 54 procent van de volwassenen boven de 18 jaar in Turkije ten minste één dosis van een COVID-prik heeft gekregen.
Bijna 47,6 miljoen doses van de coronavirusvaccins zijn toegediend sinds de vaccinatiecampagne half januari van start ging.
Ongeveer 15 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd tegen COVID-19, terwijl ongeveer 13 miljoen mensen hun eerste dosis hebben gekregen.
In de drie grootste steden van het land, Istanbul, Ankara en Izmir, zijn de vaccinatiecijfers hoog, maar in de zuidoostelijke provincies staan de mensen nog steeds weigerachtig tegenover het coronavirusvaccin.
In Istanboel heeft 58 procent van de inwoners ten minste één dosis van de prik gekregen, terwijl de overeenkomstige percentages in Ankara 70 procent zijn en veel hoger 80 procent in Izmir, de derde dichtstbevolkte stad van het land.
Het vaccinatiepercentage in de zuidoostelijke provincies blijft echter laag met ongeveer 20 procent.
Vaccinatieteams in het hele land zijn in het veld, bezoeken landbouwgronden en industriegebieden om mensen aan te moedigen hun vaccinaties te halen en de prikken toe te dienen.
“De vaccinatiegraad is altijd laag geweest in de oostelijke en zuidoostelijke regio’s. Het is van cruciaal belang om de vaccins naar de mensen te brengen die daar wonen en om de leiders van de gemeenschap daar, zoals muhtars, te bereiken en bij de inentingscampagne te betrekken,” aldus professor İsmail Balık, een deskundige op het gebied van infectieziekten aan de universiteit van Ankara.
Bron: Turkse media