De Turkse lira heeft nieuwe laagterecords bereikt ten opzichte van zowel de dollar als de euro. Zo blijft de munteenheid op koers naar ongekende dieptes.
Turkije staat monetair onder druk, aangezien het land kampt met een hoge inflatie en een steeds zwakkere munt.
De Turkse lira bereikte vrijdag namelijk een nieuw dieptepunt ten opzichte van de euro. Daarmee is de munt in de afgelopen tien jaar ruim 75 procent in waarde gedaald.
Op het moment van schrijven is 1 euro 10,44 lira waard, een nieuw record. Ook ten opzichte van de dollar werd een nieuwe dieptepunt bereikt: 1 dollar is nu 8,56 lira waard. Hiermee ligt een nieuwe valutacrisis op de loer.
“De Turken hebben twee problemen die met elkaar verbonden zijn. Dat is allereerst het tekort op de lopende rekening, doordat president Erdoğan economische groei boven alles nastreeft, en ten tweede is er een probleem qua vertrouwen en geloofwaardigheid”, zegt analist en financieel expert Timothy Ash over de ontstane situatie in het land.
Timothy Ash specialiseert zich in opkomende economieën, waaronder Turkije.
Investeerders trekken zich terug vanwege het gedrag van het land op het internationale toneel, vanwege de voortdurende intimidatie van de binnenlandse oppositie en het toenemende aantal schandalen waarin de AKP-regering verzeild is geraakt.
Zo is Turkije al een maand lang in de ban van een veroordeelde gangster Sedat Peker die vanuit Dubai video’s maakt over misstanden waar hooggeplaatste politici bij betrokken zouden zijn, variërend van afpersing en drugssmokkel tot mishandeling, verkrachting en moord.
Daarnaast komt het vertrouwen van de eigen bevolking in de economie steeds verder in het geding als gevolg van de hardnekkige inflatie.
“Ik kan me niet voorstellen dat de Turkse lira snel zal herstellen. Dat gebeurt pas als men fundamenteel ander beleid gaat voeren. De Turkse president moet stoppen met zijn bemoeienis met het monetaire beleid en de juiste mensen op de juiste plekken zetten”.
President centrale bank
De Turkse ontsloeg in maart voor de derde keer in anderhalf jaar tijd een president van de centrale bank, een die juist net weer op vertrouwen van de financiële markten kon rekenen.
De Wereldbank zei vorige week in een rapport ook dat het er niet naar uitziet dat het huidige beleid tot lagere inflatie zal leiden.
In april steeg de inflatie tot boven 17 procent. De waardevermindering van de munteenheid nam recent nog toe nadat de vicegouverneur van de centrale bank werd ontslagen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De topman werd nadien onmiddellijk vervangen.
Er is momenteel weinig hoop dat er effectief zal worden ingegrepen tegen de inflatie in het land.
Bron: Turkse media