Een Turkse parlementariër bekritiseerde de EU wegens het niet tonen van solidariteit met Turkije na een mislukte couppoging. Hij zei dat de houding van veel Europese landen heel anders zouden zijn als hun land hetzelfde zou overkomen. 

AKP-parlementariër Mustafa Yeneroglu verklaarde dat in een interview aan Anadolu Agency waarin hij de postcoup ontwikkelingen evalueerde. “Een terreurorganisatie probeert een regering omver te werpen maar de Europese landen wachten eerst af op het resultaat”, zei Yeneroglu. Hij benadrukte dat de initiële reacties heel onverschillig waren tegenover de bloederige poging tot staatsgreep.

Westerse kritiek

Yeneroglu wees de westerse kritiek op een nationale zuiveringsactie in het Turks leger en andere staatsinstellingen na de coup af. “Als de couppoging in een Europees land had plaatsgevonden dan zouden ze allemaal een totalitair staatsmodel vormen, ze zouden een totalitaire reactie geven”, zei hij. Turkije bekritiseerde Europese leiders voor het uiten van bezorgdheden inzake de onderzoeken na de poging tot staatsgreep.

FETO-verdachten

Veel Europese landen veroordeelden de couppoging maar ze richtten hun focus snel op bezorgdheden omtrent de onderzoeken waar een groot aantal FETO-verdachten werden gearresteerd of geschorst van staatsinstellingen. Yeneroglu zei vervolgens dat Duitsland een belangrijke partner bleef voor Turkije ondanks de verzuring van de relaties sinds het Duits parlement een Armeense ‘genocideresolutie’ aannam en de PKK toestemming gaf om te handelen via proxygroeperingen.

Turken in Duitsland

“Er wonen meer dan 3 miljoen Turken in Duitsland. Het is onacceptabel dat Duitsland PKK-aanhangers toelaat in het land na bezwaren van Ankara. De PKK is erkend door de EU en Duitsland als terreurorganisatie. Duitsland voert een verkeerd beleid tegenover de groepering”, voegde hij er nog aan toe.

Hurriyet