De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag dat Turkije en alle Amerikaanse bondgenoten zich moeten onthouden van verdere aankopen van Russisch wapentuig, en dreigde met de mogelijkheid van meer sancties, zo meldt Reuters.
De gespannen relatie tussen de NAVO-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten werd in het weekend verder op de proef gesteld nadat president Joe Biden de Armeense kwestie van 1915 als genocide had erkend, wat Ankara woedend maakte.
Tijdens een virtueel evenement in het Foreign Press Center (FPC) zei Blinken dat, gezien Biden’s reeds lang bestaande standpunten over de Armeense kwestie, zijn beslissing geen verrassing was en ook niet had mogen zijn.
Cruciale bondgenoot
Hij herhaalde ook dat Turkije voor Washington een cruciale NAVO-bondgenoot is en sprak de hoop uit dat de twee partijen hun geschillen kunnen oplossen.
Maar hij waarschuwde Ankara en anderen ook voor verdere aankopen van Rusland. Turkije heeft gezegd in gesprek te zijn met Rusland over de aanschaf van een tweede partij S-400’s.
“Het is ook heel belangrijk dat Turkije, en wat dat betreft alle bondgenoten en partners van de VS, in de toekomst geen Russische wapens meer koopt, inclusief extra S-400’s,” zei Blinken.
“Alle belangrijke transacties met Russische defensie-entiteiten kunnen worden onderworpen aan de wet, aan CAATSA, en dat staat los van en komt bovenop de sancties die al zijn opgelegd”, zei hij, verwijzend naar Countering America’s Adversaries through Sanctions Act, die bedoeld is om landen ervan te weerhouden militaire uitrusting van Rusland te kopen.
Gespannen relaties
De Amerikaans-Turkse betrekkingen zijn gespannen geweest over kwesties die variëren van de aankoop door Turkije van Russische S-400 luchtverdedigingssystemen – waarvoor het land het doelwit was van Amerikaanse sancties – tot beleidsverschillen over Syrië, mensenrechten en een Amerikaanse rechtszaak tegen de Turkse Halkbank, die voor het grootste deel in handen is van de staat.
Washington legde Turkije in december sancties op vanwege de aankoop van Russische luchtafweer, terwijl Ankara woedend is omdat de Verenigde Staten YPG-terroristen in Syrië bewapenen en een in de VS gevestigde geestelijke die Turkije beschuldigt van het organiseren van een couppoging in 2016, niet uitleveren.
Biden, in zijn eerste gesprek met Erdogan op vrijdag sinds zijn aantreden in 20 januari, vertelde Erdogan over zijn besluit over Armeniërs.
Blinken zei dat de twee leiders een “goed gesprek” hadden en dat Biden ernaar uitkeek om Erdogan in juni te ontmoeten aan de zijlijn van de NAVO-top.
De Turkse presidentiële woordvoerder zei zondag dat de verklaring van Biden “gewoonweg schandalig” was en dat Turkije in de komende maanden zou reageren.