Een Turks gemeenteraadslid in Valence, Frankrijk, werd maandag gedwongen ontslag te nemen nadat hij een post had geliked ter nagedachtenis van Turkse diplomaten die waren gedood bij aanslagen door de Armeense terreurorganisatie ASALA.
Een lid van de gemeenteraadscommissie, Yasin Yıldırım likete een afbeelding op sociale media die door zijn broer was gedeeld door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken met het bijschrift:
“Onze martelaren diplomaten van de Armeense terroristische aanval”.
Vanwege klachten en druk van Armeense verenigingen in reactie op het liken van de afbeelding door Yıldırım, vroeg burgemeester Nicolas Daragon de ambtenaar om af te treden.
Armeense beweringen
Tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar hadden Armeense organisaties het op Yıldırım gemunt omdat hij inhoud had geliked waarin de Armeense beweringen over de gebeurtenissen van 1915 werden ontkend.
Dankzij de sterke druk van Armeense lobby’s werd in 2001 in het Franse parlement een wet aangenomen waarin de beweringen van de Armeniërs over de gebeurtenissen van 1915 werden erkend.
Bovendien stelt de wet, die onder druk van de Armeense diaspora door het parlement werd aangenomen, het ontkennen van de Armeense versie van de gebeurtenissen strafbaar.
De wet bepaalt ook dat degenen die zich hieraan schuldig maken, kunnen worden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro (54.345 dollar).
De Franse Constitutionele Raad oordeelde naar aanleiding van de reacties dat de wet in strijd was met de vrijheid van meningsuiting en verklaarde de wet nietig.
Armeense diaspora
Frankrijk is een belangrijk land voor de Armeense diaspora. Zij is daar in staat anti-Turkije propaganda te voeren via de lobby-activiteiten van honderden organisaties.
Bijna 8 miljoen Armeniërs leven buiten Armenië en de Armeense diaspora is de meest invloedrijke kracht achter de beweringen over de gebeurtenissen van 1915.
Terwijl bijna 2 miljoen Armeniërs in Rusland wonen, waarmee dit het land is met het grootste aantal Armeniërs, concentreert de diaspora haar lobbywerk in de VS en Frankrijk.
In Frankrijk, waar Turkse en islamitische organisaties verboden zijn wegens beschuldigingen van separatistische activiteiten, zijn er 575 door Armeniërs geleide verenigingen.
Turkije’s standpunt over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant kozen van binnenvallende Russen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen.
Een daaropvolgende volksverhuizing van Armeniërs resulteerde in talrijke slachtoffers, die nog werden verergerd door moordpartijen door militairen en milities van beide zijden.