De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijkt met ‘sofagate’ een bijdrage te hebben geleverd aan de verbetering van de positie van Europese vrouwen.
Dankzij hem groeit de druk om vrouwen meer loon en meer bestuurszetels in beursgenoteerde ondernemingen te geven.
Dat bleek eerder tijdens een debat met Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Raadsvoorzitter Michel, die tijdens een recente topontmoeting in Ankara snel de enige beschikbare ‘Europese’ stoel inpikte, voelde zich beschaamd en beloofde zich als goedmakertje nog harder dan voorheen in te zetten voor vrouwenrechten.
Onaanvaardbaar
Hij noemde concreet de inkomens van vrouwen, die 14 procent lager liggen dan die van mannen, en zei dat het ‘onaanvaardbaar’ is dat het al decennia niet is gelukt om die loonkloof te dichten.
Michel ging ten overstaan van het hele parlement opnieuw diep door het stof voor zijn weinig solidaire houding in Ankara, maar herhaalde dat hij ook bij nader inzien geen politiek incident had gewild.
EU-Commissievoorzitter Von der Leyen – deze keer wel voorzien van een stoel – zei dat ze zich ‘gekwetst’ en ‘alleen’ voelde na haar publieke vernedering.
“Het toonde aan dat we nog een lange weg hebben te gaan naar gelijke rechten. Ik ben de eerste vrouwelijke Commissievoorzitter en had verwacht als zodanig te worden behandeld. Dat dit niet is gebeurd, moet te maken hebben met mijn vrouw-zijn. Was het anders geweest als ik een pak en das had gedragen? Bij vorige gelegenheden stonden er wel genoeg stoelen klaar.”
Meteen daarna vroeg ze aandacht voor devrouwen wereldwijd ‘die veel erger meemaken en niet de macht of positie hebben om hun mond open te doen’. Ze kreeg luid applaus na haar speech.
Von der Leyen bekritiseerde ook sterk de houding van EU-lidstaten die weigeren de Istanbul-conventie te tekenen of net als Ankara overwegen zich er uit terug te trekken.
Zij noemde dat ‘onaanvaardbaar’ en zei alles op alles te zetten om de Unie als geheel te laten tekenen, ‘want geweld tegen vrouwen en kinderen is een misdaad’.
Bron: Belgische media