Erdoğan

De Turkse president heeft op 21 april een vermeend tekort van 128 miljard dollar in de deviezenreserves van de Centrale Bank als onjuist van de hand gewezen en kritiek geuit op een campagne van de oppositie. 

CHP-parlementsleden (oppositie) hebben vraagtekens gezet bij de volgens hen $128,3 miljard (TL 1,04 miljard) van de reserves van de centrale bank die in 2019 en 2020, tijdens de periode van voormalig minister van Financiën en Financiën Berat Albayrak, via staatsbanken zijn verkocht, en hoe de verkopen zijn beheerd.

“De 128 miljard dollar aan buitenlandse reserves van Turkije werden aan niemand weggegeven of verspild,” zei Erdoğan.

De Turkse president Tayyip Erdogan zei woensdag dat een politieke campagne van de oppositie over de verkoop van zo’n 128 miljard dollar aan buitenlandse reserves van de centrale bank “regelrecht verraad tegen het volk van Turkije” was.

“Ongeveer 165 miljard dollar van de reserves van de centrale bank werden gebruikt om het huidige tekort, de schuld van de reële sector, de uitstroom van buitenlands kapitaal en de behoefte van de overheid te financieren”, zei de president.

“Noch het getal is waar, noch de betekenis die aan het getal wordt toegekend, noch de campagne die over dit getal wordt gevoerd. Fout van begin tot eind. Onwetendheid van het begin tot het einde,” zei Recep Tayyip Erdoğan op de vergadering van de parlementaire groep van zijn regerende AKP.

Tijdens zijn toespraak in de hoofdstad Ankara zei Erdoğan dat de reserves aan niemand werden weggegeven of verspild.

Erdoğan stelde dat de ontwikkelingen in de wereldeconomie in 2019 en 2020 de Centrale Bank dwongen tot aanzienlijke deviezentransacties.

“Vooral 2020 was een moeilijk jaar, zowel voor de wereld als voor Turkije”, zei hij.

De financiële maatregelen die verschillende landen namen om de nieuwe coronavirus-pandemie te bestrijden, bedroegen in totaal 16 miljard dollar en de budgetuitbreidingen door centrale banken bereikten 10 miljard dollar, onderstreepte Erdoğan.

Toerisme

“Dit turbulente economische klimaat heeft ons land zeker negatief beïnvloed,” merkte hij op, eraan toevoegend dat het tekort op de lopende rekening van het land is toegenomen, terwijl de inkomsten uit het toerisme zijn gedaald.

De vraag naar vreemde valuta is in deze periode gestegen als gevolg van de uitstroom van buitenlands kapitaal en de inspanningen van de reële sector om zijn schulden in vreemde valuta af te bouwen.

De neiging van de mensen om hun spaargeld om te zetten in vreemde valuta en goud zorgde ook voor extra vraag, zei hij.

“In de afgelopen twee jaar werd 30 miljard dollar uit de bronnen van de Centrale Bank gebruikt om het huidige tekort te financieren,” benadrukte Erdoğan.

Als de Turkse Centrale Bank niet zonder aarzeling aan de vraag naar deviezen had voldaan, zou de situatie nog veel erger zijn, zei Erdoğan, waarbij hij verwees naar de economische crises van Turkije in 1994 en 2001, voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet