Zoek- en reddingsploegen kammen het puin van een gebouw uit na een aardbeving, in Izmir, West-Turkije, 30 okt. 2020.

Twee aardbevingen in de Marmara en de Egeïsche zee, hoewel klein, kunnen een voorbode zijn van grotere aardbevingen in de nabije toekomst, waarschuwde een geofysica-expert op maandag.

Oğuz Gündoğdu vertelde Demirören News Agency (DHA) dat ze voorlopers waren van aardbevingen die naar verwachting Istanbul en Izmir zullen treffen.

Weinig mensen voelden zondag een aardbeving van 4,2 magnitude voor de kust van Datça aan de zuidwestelijke Egeïsche kust van het land.

Nog minder mensen werden opgeschrikt door een aardbeving van 3,6 magnitude onder de Zee van Marmara, ergens tussen Yalova en Istanboel op zondagochtend.

Toch zegt Gündoğdu dat er meer aan de hand zijn.

“In 1999 werden alle breuklijnen in de hele Marmara in werking gesteld. Onder spanning staande breuklijnen kunnen zich van tijd tot tijd op deze manier gedragen. Deze laatste aardbeving werd veroorzaakt door een breuklijn die de opgehoopte energie die ze had uitstootte en dat is niet goed,” zei hij, verwijzend naar de aardbeving in 1999 in het noordwesten van Turkije die duizenden mensen het leven kostte.

Gündoğdu zei dat dergelijke aardbevingen (van lagere magnitude) vrij vaak voorkomen in het gebied, vooral voor de kust van Yalova en dat ze in verband kunnen worden gebracht met een breuklijn waarvan deskundigen verwachten dat ze zal “barsten”.

“De Noord-Anatolische breuklijn ligt voor de kust van Silivri (een Istanbulse wijk ten noordwesten van Yalova) en dit is waar we verwachten dat de volgende grote aardbeving zal plaatsvinden, vooral met een scheur op het middelste deel van de breuklijn,” zei hij.

Catastrofe 

Gündoğdu wees erop dat de Noord-Anatolische breuklijn “twee tot twee en een halve centimeter per jaar” beweegt en dat dit zou kunnen culmineren in een aardbeving met een kracht van 7,0 of meer, wat “een grote catastrofe voor Istanboel” zou zijn.

Wat een mogelijke aardbeving in Izmir betreft, zei Gündoğdu dat de opeenvolgende bevingen aan de Egeïsche Zee in de afgelopen maanden eerder voortkwamen uit strike-slip breuklijnen dan uit schuine breuklijnen.

“Je ziet niet vaak dat strike-slip breuken aardbevingen veroorzaken in de Egeïsche regio’s. Ik denk dat een breuklijn is geactiveerd door de (recente) aardbeving in Izmir en dat de breuklijn weer energie is gaan afgeven. Alle breuklijnen zijn in actie geweest, maar er is er nog één onbewogen. Deze loopt dwars door het schiereiland Izmir. Gezien de passiviteit daar, verwachten we een grote aardbeving (in de toekomst),” zei hij.

Een troost voor Izmir en de bredere regio, volgens Gündoğdu, is dat de breuklijn niet zo lang is als diegene die Istanbul bedreigt, maar hij voegde eraan toe dat een verwoestende aardbeving in de toekomst hoe dan ook kan worden verwacht in de regio.

Bron: Sabah