Bij een archeologisch onderzoek van de grond onder de binnenplaats van het Topkapi-paleis, het spectaculaire Ottomaanse paleis in Istanbul, is een galerij uit de Romeinse tijd blootgelegd.
De gang, die uit drie delen bestaat, zou in de pre-Ottomaanse periode als regenwaterreservoir hebben gediend.
Topkapı ligt in het historische Fatih-district in de hoofdstad van het Ottomaanse en het Byzantijnse rijk.
Het gebied herbergt een schat aan monumenten uit de Romeinse tijd, waaronder kloosters en kerken, en ligt op loopafstand van Yerebatan, ook bekend als de Basilica Cisterne.
Het Directoraat van Nationale Paleizen, dat toeziet op het behoud ervan, is onlangs begonnen met archeologische opgravingen van de binnenplaatsen van het paleis.
De galerij werd ontdekt tijdens de opgravingen van de eerste binnenplaats, de grootste van de binnenplaatsen. De binnenplaats kijkt uit over de zee, heeft een steile helling en was ooit de thuisbasis van de Aya Irini (Hagia Irene) kerk,
Professor Ahmet Çapoğlu, adjunct-directeur van het directoraat, zei dat ze de galerij vonden toen ze bezig waren met de nieuwe inrichting van de binnenplaats, op zoek naar sporen van de Byzantijnse geschiedenis op de site.
“De galerij bevindt zich in de buurt van Bab-ı Hümayun (keizerlijke poort ten zuiden van het paleis waar de sultan het paleis zou binnengaan).
Een grondcisterne werd reeds ontdekt tijdens opgravingen in het verleden op dezelfde locatie,” vertelde hij Ihlas News Agency (IHA) op donderdag.
Çapoğlu zei dat een verdere opgraving zou worden uitgevoerd om uit te zoeken of de galerij verbonden is met andere.