De opkomende Turkse ster Burcu Biricik speelt de hoofdrol in “Fatma”, de langverwachte nieuwe Turkse Netflix-serie die op 27 april wordt uitgebracht.
Deze baanbrekende show geproduceerd door Başak Abacıgil, en gemaakt en geregisseerd door opkomende Özgür Önurme, gaat over een gewone schoonmaakster genaamd Fatma die een seriemoordenaar wordt, maar niet omdat ze het moordende type is.
Na het plegen van een onbedoelde moord, terwijl ze op zoek is naar haar vermiste ex-man, is Fatma gedwongen om mensen te blijven vermoorden om te overleven.
“Moord wordt een uitlaatklep voor de jarenlange strijd en het verdriet dat ze had onderdrukt,” aldus de persnotities.
De show is door Netflix directeur van originele content voor Turkije Pelin Diştaş omschreven als “een stomp in je maag” en een allegorie van soorten over “hoe je omgaat met het leven als een vrouw in Turkije.”
Debat over andere Netfix-serie
Meryem is een streng gelovige vrouw uit een arme buitenwijk van Istanbul die aan onverklaarbare flauwtes lijdt.
Meryem zit in het kantoor van psychiater Peri, die er uitziet als een typisch product van de seculiere Turkse elite.
Peri stoort zich aan de vroomheid van Meryem, die een hoofddoek en een lange jas draagt en over iedere kwestie in haar leven de imam van haar gehucht raadpleegt.
Zo begint de nieuwe Netflix-serie Ethos, die de gemoederen in het land bezighoudt. Het gebeurt niet vaak dat een serie tot zo veel maatschappelijk debat leidt.
Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Bir Başkadir de diepe sociale en culturele breuklijnen blootlegt in de Turkse maatschappij.
Politiek project
“Dit is het eerste politieke project van Netflix in Turkije”, zegt expert Behzat, iemand die gespecialiseerd is in Turkse populaire cultuur.
Bir Başkadır kan model staan voor de ambitie van Netflix om afwijkende verhalen te vertellen, die de diversiteit van de Turkse samenleving weerspiegelen.
Bijvoorbeeld de nieuwe film Paper Lives (Kağıttan Hayatlar), over een jonge papierinzamelaar in de miljoenenstad Istanbul.
Of de aankomende serie Fatma, over een schoonmaakster in een mannenwereld die aan het moorden slaat.
Of de komedieserie Ersan Kuneri, die zich afspeelt in de Turkse erotische filmindustrie van de jaren zeventig.
Eerder sprak de conservatieve krant Yeni Akit er schande van dat de Amerikaanse comedyserie Friends wordt toegevoegd aan Netflix.
De samenwonende vrienden uit de serie zouden een slecht voorbeeld vormen voor de jeugd in het land.
Bron: Turkse media