Turkije gaat de semi-officiële boycot door Saoedi-Arabië van ‘made-in-Turkije’ goederen deze week voorleggen aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus een rapport.
Het rapport van de Middle East Eye (MEE) schreef dat Ankara officieel klachten zal indienen over de druk van het Koninkrijk op lokale exporteurs, supermarktketens en bedrijven om geen zaken te doen met Turkije.
Uit een officiële agenda van de WTO (Wereldhandelsorganisatie) blijkt ook dat Turkije van plan is het “handelsbeperkende beleid en de handelspraktijken” van Saoedi-Arabië te bespreken tijdens de vergadering van de Goederenraad.
Indien Turkije kan aantonen dat Saudi-Arabië onterecht druk uitoefent op zijn bedrijven, kan het land een geschil tegen het koninkrijk starten om compensatie te vragen voor de geregistreerde verliezen, overeenkomstig de WTO-regels.
Handel ingestort
De handel tussen de twee landen is door de boycot bijna ingestort en Saudische zakenlieden en detailhandelaren hebben vorig jaar opgeroepen tot een verbod op de Turkse invoer wegens de politieke spanningen tussen de twee regionale rivalen.
Maar beide landen hebben gezegd te zullen werken aan een verbetering van de betrekkingen.
“Telkens wanneer wij de kwestie ter sprake brengen, komen zij met excuses en ontkennen zij dat er een boycot is tegen Turkse exporteurs,” zei een hoge Turkse ambtenaar tegen de MEE.
“Onze herhaalde pogingen om de situatie te verhelpen hebben niets opgeleverd. Daarom hebben we besloten naar de WTO te stappen.”
De waarde van Saoedi-Arabië’s invoer uit Turkije, die al op een recorddieptepunt was tijdens de informele boycot, daalde verder in januari, volgens officiële gegevens.
De politieke spanningen sloegen over op de handel en escaleerden nadat de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018 werd vermoord binnen de muren van het consulaat van Riyad in Istanbul.
De internationale gemeenschap heeft de Saoedische autoriteiten de schuld gegeven voor de moord op Khashoggi, namelijk kroonprins Mohammad Bin Salman (MBS). De verblijfplaats van Khashoggi’s lichaam blijft onbekend.
Afgezien van het incident met Khashoggi zijn de toenadering van Saoedi-Arabië tot Israël, de steun aan de staatsgreep in Egypte en zijn houding tegenover Libië en Syrië andere twistpunten tussen Ankara en Riyad.
In november kwamen president Recep Tayyip Erdoğan en koning Salman van Saoedi-Arabië overeen de dialoogkanalen open te houden om de bilaterale betrekkingen te verbeteren en problemen op te lossen.
Erdoğan zei eerder deze maand ook dat Saoedi-Arabië bewapende onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) van Turkije wil kopen.
Bron: Turkse media
Winkels in Saoedi-Arabië vervangen Turkse producten door Griekse