Een portret van de Ottomaanse sultan Suleiman I, toegeschreven aan de Italiaanse schilder Titian.

Een zeldzaam 16de-eeuws portret van de Ottomaanse sultan Suleiman I, de langst regerende sultan die tussen 1520 en 1566 aan de macht was, zal eind maart worden geveild door veilinghuis Sotheby’s.

De veiling komt twee jaar nadat Sotheby’s een reeks Ottomaanse kunstwerken had geveild, waaronder een ander portret van sultan Suleiman “de Magnifieke”, gemaakt door een van de volgelingen van de bekende Italiaanse schilder Gentile Bellini.

Op het huidige schilderij is de leeftijd van de sultan niet vermeld, maar volgens Sotheby’s vertoont het gelijkenis met twee andere 16e-eeuwse voorbeelden, die beide rechtstreeks zijn gekopieerd van een schilderij dat eigendom was van Paolo Giovio, een 16e-eeuwse Italiaanse humanist en historicus die een verzameling van meer dan 400 portretten bezat.

 Portret van langstzittende Ottomaanse sultan te koop

De eerste kopie-portret werd ergens tussen 1552 en 1568 vervaardigd voor Cosimo di Giovanni de’ Medici, een Italiaanse bankier en politicus die over Firenze heerste tijdens de Italiaanse Renaissance. Het portret bevindt zich nu in het Uffizi-paleis in Firenze.

Het tweede werk waarmee het in verband wordt gebracht is een kopie die tussen 1578 en 1599 werd vervaardigd voor de Heilige Roomse keizer aartshertog Ferdinand II van Oostenrijk. Dit exemplaar is momenteel te bezichtigen in het Kunsthistorisch Museum van Wenen.

Het enige andere bekende portret van Sultan Suleiman, waarop hij op 43-jarige leeftijd is afgebeeld met een oorring, werd door de voormalige schatbewaarder van de Henri IV, Paul Ardier, opgesteld in de “Galerie des Illustres” van Chateau de Beauregard.

“Dit schilderij is een nieuw gevonden versie van deze gelijkenis, waarop Suleiman De Wetgever, Kanuni Süleyman, zoals de Turken hem kennen, is afgebeeld op 43-jarige leeftijd,” staat in de catalogus van het veilinghuis te lezen.

 Portret van langstzittende Ottomaanse sultan te koop

“Dit was rond de tijd dat hij Irak veroverde op de Safawieden van Iran en de door de paus en zijn bondgenoten samengestelde vloot in de Slag bij Preveza versloeg.”

“Het schilderij reflecteert een geschiedenis van artistieke uitwisselingen tussen Venetië en de Ottomanen in de jaren 1530,” aldus Sotheby’s.

Het veilinghuis gelooft dat de Sultan in het werk “levendiger” is weergegeven dan in andere werken, zoals hij werd beschreven door een lid van een Venetiaanse delegatie in Istanbul (1534).

“Grote zwarte ogen, meer mededogend dan wreed, een iets te grote hakige neus, een baard, niet geschoren maar dicht geknipt met een schaar, lange, rode snorren en een lange en slanke nek,” is de beschrijving van Sultan Suleiman in de catalogus van Sotheby’s

Familiecollectie

Het schilderij, dat sinds de 19e eeuw deel uitmaakte van een familiecollectie in Frankrijk, zal op 31 maart online worden geveild met een start bod van 70.000 euro.  Men schat dat het werk zal worden verhandeld voor een bedrag tussen 80.000 en 100.000 euro.

De veiling maakt deel uit van een groter programma dat door Sotheby’s wordt geadverteerd als “Arts of the Islamic World & India including Fine Rugs and Carpets”.

De veiling omvat ook zeldzame Ottomaanse fluwelen werken uit de vooraanstaande collectie van Edgar Vincent, de 1e Burggraaf van Abernon.

Er zal ook een “mooie verlichte Koran” worden geveild die werd gemaakt voor de opperrechter van Jeruzalem en Nablus (1514). Naar schatting zal deze worden verkocht voor een prijs tussen de 350.000 en 600.000 euro.

Een zijden niche tapijt uit Istanbul (Kum Kapı) met broderie van zijde en metaaldraad, gemaakt in Istanbul rond 1900, behoort ook tot de hoogtepunten van de veiling samen met “een prachtige met paarlemoer ingelegde kist” uit Gujarat, Noordwest-Indië (1570).

Als laatste zullen er ook artefacten van de islamitische astronomie worden aangeboden.

Sabah
O.A.