In haar boek zet Gül zich af tegen haar strenge islamitische jeugd. Op de publicaties volgden heftige reacties, vooral ook nadat ze in verschillende talkshows optrad.
Lale Gül ontving haatmail, een foto van een vuurwapen en bedreigingen, maar de afgelopen dagen kwamen er ook van alle kanten steunbetuigingen.
Opvallende dissonant was Baran, voorzitter van het Inspraakorgaan Turken, de instantie die namens de Turkse gemeenschap met de overheid overlegt.
Hij zei vorige week zaterdag dat hij weliswaar van mening is dat iedereen moet vinden wat hij of zij vindt, maar noemde het opvallend dat het boek net voor de verkiezingen uitkomt.
De publicatiedatum was volgens hem geen toeval, maar bedoeld om “de Turkse gemeenschap boos te maken, want dat levert de rechtse partijen stemmen op”.
Vergist
Baran heeft zich vergist, zegt hij tegen de Nederlandse media in zijn hoedanigheid als voorzitter van het inspraakorgaan.
“Ik had gehoord dat het boek al in 2019 was geschreven, maar waarschijnlijk heb ik mij vergist.”
“Ik heb altijd respect voor Lale Gül gehad en sta pal achter wat zij heeft geschreven. Ze moet respect en hulp krijgen van Turkse Nederlanders en de Turkse gemeenschap.
We moeten in dit land in vrijheid kunnen leven en Lale Gül moet kunnen schrijven wat ze wil. Op dit moment ben ik voor mijn werk in het buitenland, maar als ik terug ben zal ik haar bellen en zeggen: Lale, ik sta pal achter je.”
Bron: Nederlandse media