De Duitse regering gaat zich distantiëren van de erkenning van de Armeense genocide door de Bondsdag, schrijft nieuwssite Spiegel Online. De woordvoerder van de regering zal dit standpunt naar verwachting later vanmorgen bekendmaken.
Afstand nemen van deze Bondsdagresolutie is een politiek gebaar van de regering in de richting van Turkije. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor Duitse parlementairen om Duitse militairen op de Turkse luchtmachtbasis Inçirlik te kunnen bezoeken. Sinds de Bondsdag op 2 juni de Armenië-resolutie aannam, stond Ankara dergelijke bezoeken niet meer toe.
Oorlogsgeweld
De erkenning van de zogenaamde genocide is een doorn in het oog van Turkije. Volgens de Turkse lezing is er geen sprake van volkerenmoord door de Ottomaanse overheid van destijds, maar zijn er honderdduizenden Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) omgekomen als gevolg van het oorlogsgeweld. Ankara had Berlijn al gewaarschuwd dat de bestempeling van de Armeense tragedie als genocide niet zonder consequenties zou blijven.
Onvermijdelijk
Volgens Spiegel Online is lang onderhandeld over de bezoeken aan de Duitse militairen in Turkije die daar meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat. Daarbij zou de Duitse onderhandelaars te verstaan zijn gegeven dat een distantiëring van de Bondsdagresolutie onvermijdelijk is.
Noch bondskanselier Merkel, noch minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier wilde die taak op zich nemen, schrijft Spiegel Online. Beide bewindslieden hebben overigens in het verleden duidelijk gemaakt de erkenning onwenselijk te vinden. Steinmeier heeft het woord genocide altijd vermeden.
De twee ministeries hebben besloten dat de regeringswoordvoerder de tegemoetkoming bekend zal maken.
nos.nl