Het boze oog is populair in Turkije

Volgens het Turkse Presidium voor Religieuze Zaken is het boze oog in strijd met de islamitische beginselen, omdat mensen bescherming verwachten van een talisman waar alleen god deze bescherming kan bieden”.

Het boze oog is een oud symbool dat dateert uit de prehistorie. Men gelooft dat het de drager beschermt tegen de kwaadwillige energie van anderen.

Het Turkse Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft verklaard dat het gebruik van het boze oog als beschermend symbool, strijdig is met het islamitisch geloof.

Het boze oog, een oude talisman die dateert uit de prehistorie, is een beschermend symbool tegen “nazar”, het mystieke geloof in een kwade energie die mensen kan schaden als gevolg van de jaloezie van anderen.

Het boze oog, in blauw, wit en zwart, wordt op grote schaal gebruikt in Turkije. Boze ogen worden gebruikt om krachten af te wenden, maar ook als muurdecoratie of in sieraden. Het symbool is vaak te vinden op prullaria die in toeristenwinkels worden aangeboden. Sinds 2018 is er een emoji van het boze oog.

Volgens Diyanet is het verwachten van bescherming tegen het boze oog “een misplaatsing van hoop en verwachtingen op een fysiek object”. Het Presidium maakte duidelijk dat alleen god bescherming kan bieden en niet een talisman.

“Houdingen, gedragingen en overtuigingen die effectiviteit toekennen aan iemand anders dan Allah zijn verboden in onze religie,” klonk het. “Vandaar dat het dragen van boze ogen en de daar bijkomende hoop op bescherming, niet is toegestaan.”

Duizenden jaren

Het geloof in de bijzondere krachten van de talisman voert duizenden jaren terug. Het idee is dat ze bescherming bieden tegen blikken van anderen die schade kunnen berokkenen.

Pasgeboren baby’s zouden extra gevoelig zijn voor kwalijke invloeden, net als zwangere vrouwen.

Het symbool van het boze oog wordt in Turkije veel gebruikt in sieraden en decoraties en wordt ook vaak aangebracht op baby’s om hen te beschermen.

Hurriyet

O.A.