Duitsland is tevreden met de aangekondigde herstart van de gesprekken tussen Ankara en Athene over aanspraken van beide landen op delen van de Middellandse Zee.
Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas ziet dat als een goed signaal voor de stabiliteit in de hele regio”, zei hij op bezoek bij Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, in de Turkse hoofdstad.
De directe onderhandelingen tussen beide landen werden in 2016 opgeschort. Ze worden op 25 januari hervat in Istanbul, werd onlangs bekend.
Berlijn speelt een bemiddelingsrol en blijft zich inzetten voor een betere verhouding tussen de Europese Unie en Turkije.
Athene beschuldigt Turkije ervan illegaal naar energiebronnen te zoeken bij de Griekse eilanden, terwijl Ankara ervan is overtuigd in zijn recht te staan.
De spanningen liepen afgelopen jaar hoog op, waarbij marineschepen van Turkije en Griekenland in aanraking met elkaar kwamen.
De relatie van Turkije met de EU verslechterde ook verder, mede omdat Ankara maar onderzoeksschepen bleef sturen voor proefboringen in de Middellandse Zee.
De Turkse minister Çavuşoğlu beschuldigde Griekenland ervan te blijven provoceren, waarop de Duitse minister beide landen aanmoedigde om te zoeken naar oplossingen.
Hij ziet een echte kans om uit deze crisis te komen, erop wijzend dat Turkije als NAVO-land verplicht is ook lastige conflicten uit de weg te ruimen.
President Recep Tayyip Erdoğan wees eerder op de noodzaak van samenwerking in de oostelijke Middellandse Zee. De langetermijnbelangen van beide kanten zouden daar meer mee zijn gediend dan concurrentie.