Foto: de Britse minister van Handel Liz Truss

Deze week ondertekenen Turkije en het Verenigd Koninkrijk een nieuw vrijhandelsakkoord. Dat is het eerste na de zogenaamde ‘brexitdeal’. 

“De tariefvrije handelsovereenkomst zal onze handelsrelatie ondersteunen en zekerheid bieden aan duizenden jobs in het VK”, aldus de Britse minister van Handel Liz Truss. 

De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Turkije was vorig jaar goed voor 20,6 miljard euro. Na Duitsland is het VK de grootste exportmarkt van Turkije, vooral voor huishoudelijke apparaten en textiel. 

De overeenkomst bevat ook een opening naar een akkoord op maat. Een herzieningsclausule stelt dat beide landen binnen twee jaar bekijken of de dienstensector wordt toegevoegd. Ook landbouw zou bespreekbaar zijn.

Handelsovereenkomst

“We kijken ernaar uit om binnenkort samen met Turkije te werken aan een ambitieuze, op maat gemaakte handelsovereenkomst”, aldus Britse minister Truss. 

Het akkoord wordt allicht morgen ondertekend door vertegenwoordigers van beide landen. Vanaf dan gaat de deal van start. 

Daar is haast bij. De Turkse wasmachines, T-shirts en auto’s komen al jaren het VK binnen via de douane-unie die Ankara in 1995 sloot met Brussel. Door de brexit vervalt die optie. 

Lang vreesden Turkse bedrijven een no-dealbrexit. Dat zou dramatisch zijn voor de Turkse ondernemers. Er werd gevreesd voor importtarieven, vertragingen aan de Britse grens en hoge kosten. 

Dat rampscenario is grotendeels vermeden door de recente brexitdeal en de Turks-Britse handelsovereenkomst, die pas kon ondertekend worden na een brexitdeal. 

Ankara laat de kans niet liggen om de EU aan die openstaande discussie te herinneren. “Turkije, dat op alle gebieden nauwe betrekkingen heeft met het VK, is ook een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en lid van de douane-unie met de EU”, klonk het bij het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We geloven dat deze deal Turkije nieuwe kansen biedt voor de relaties met de Europese Unie en Londen.”

Bron: BNM