Met de goedkeuring van een verzoeningsakkoord heeft het parlement in Ankara de weg vrijgemaakt voor de normalisering van de Turkse betrekkingen met Israël. Daarmee staat niets meer de uitwisseling van ambassadeurs na zes jaar diplomatieke ijstijd in de weg. Dat meldde het Turkse staatspersagentschap Anadolu zaterdag.
De goedkeuring van het verzoeningsakkoord met Israel had wegens de poging tot staatsgreep in Turkije enige vertraging opgelopen. Ook met Rusland heeft Ankara zijn tijdelijk bevroren betrekkingen verbeterd en met Teheran lopen toenaderingsgsprekken.
Tussen de ooit trouwe bondgenoten Turkije en Israël was het in 2010 tot een diplomatieke rel gekomen, nadat bij de entering van een solidariteitsschip voor de Gazastrook tien Turken door de Israëlische marine werden gedood. Het akkoord voorziet dat Israël de nabestaanden van de tien slachtoffers een schadevergoeding van 20 miljoen dollar betaalt. Turkije ziet dan af van juridische stappen tegen de betrokken Israëlische soldaten.
Israël blokkeert al tien jaar de Gazastrook, van waaruit Hamas geregeld aanslagen in Israël pleegt. Een hulpvloot had in 2010 tevergeefs geprobeerd de zeeblokkade te doorbreken. Israëlische soldaten enterden toen het Turkse vrachtschip Mavi Marmara, met dodelijke gevolgen. Ankara was woedend. Beide landen zetten hun militaire samenwerking stop en haalden hun ambassadeurs terug.
Ook na het verzoeningsakkoord handhaaft Israël de zeeblokkade van de Gazastrook. Maar hulptransporten via de havenstad Asjdod in de Palestijnse enclave worden wel mogelijk. Turkije beloofde volgens Israël terreuroperaties van Hamas vanop Turkse bodem te zullen verhinderen.
destandaard.be