De moeizame en politiek gevoelige relatie van de EU met Turkije werd langdurig besproken op de top in Brussel. Turkije is officieel kandidaat-lidstaat van de EU, een NAVO-bondgenoot en een belangrijke partner in het beheersen van de vluchtelingen- en migrantenstromen.
Dat de Europese sancties van deze week mild zijn, ziet iedereen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken beslisten dat meer Turkse individuen en bedrijven een inreisverbod krijgen. Ook hun tegoeden worden bevroren.
Het gaat over individuen en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor booractiviteiten in de Turkse wateren van de Middellandse Zee. Vooral hoge ambtenaren van het Turkse staatsbedrijf Turkish Petroleum Corporation worden getroffen.
Turkije lijkt zich weinig aan te trekken van de Europese beslissing om strenger op te treden tegen de Turkse provocaties in de oostelijke Middellandse Zee.
Economische sancties
Van economische sancties, of een wapenembargo, is voorlopig ook geen sprake. De leiders vragen de Europese Commissie en de Europese diplomatieke dienst wel om tegen maart een rapport over de bredere relaties met Turkije in te dienen.
Het is aan EU-buitenlandchef Josep Borrell om dat rapport op te stellen en opties aan te dragen hoe nu verder om te gaan met het land. Er zouden volgens diplomaten extra sancties op tafel kunnen belanden, indien de Turkse president niet van koers wijzigt en de confrontatie blijft opzoeken.
EU-buitenlandchef Josep Borrell wordt gevraagd een rapport op te stellen over de stand van zaken in de politieke, economische en handelsbetrekkingen tussen de EU en Turkije, en opties aan te dragen hoe nu verder om te gaan met het land.
Bron: BNM