Professor Tobias Singelnstein van de Ruhr-universiteit in Bochum leidde een onderzoek naar racisme binnen de Duitse politiediensten. Uit zijn onderzoek blijkt dat daar een structureel probleem met racisme is.
Hij baseerde zich daarvoor op getuigenverklaringen van agenten en slachtoffers over islamofobe, antisemitische of andere discriminerende beledigingen.
Een ondervraagde agent beweerde zelfs dat zijn collega bewust mensen van buitenlandse herkomst viseren of zich bezig houden met zogenaamde (Turkenjachten).
“Ze houden mensen met een migratieachtergrond tegen voor de kleinste vergrijpen, zoals het niet gebruiken van richtingaanwijzers, of ze dagen hen uit om zo een ongewenste reactie uit te lokken.”
Een andere politieagent verklaarde dat sommige collega’s bewust provoceren terwijl ze normaal de gemoederen zouden moeten bedaren. Een vrouw legde uit dat agenten haar een aap hadden genoemd. Andere slachtoffers zouden tijdens grote evenementen op een vergelijkbare manier behandeld zijn.
Van de gekleurde respondenten zegt 62% al eens te maken gehad te hebben met discriminatie door politieagenten, terwijl dat bij anderen met een migratieachtergrond voor 42% geldt, en bij de overige respondenten voor 31%.
Bij het onderzoek van Singelnstein werden 3.370 mensen ondervraagd. De professor merkt op dat zijn studie niet geschikt is om de ware toedracht van het probleem te achterhalen. “Daarvoor is nationaal onderzoek nodig.”
Wenn Polizisten „Türken jagen“ gehen wollen: Eine Studie hat rassistische Handeln der Polizei untersucht. Forscher @tsingelnstein sieht strukturelle Probleme, berichtet @timosteppat. https://t.co/GeKhp8lW4X
— Frankfurter Allgemeine gesamt (@FAZ_NET) November 11, 2020