Foto: Jonathan Hoffman

Jonathan Hoffman, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, bevestigde op 16 oktober dat zijn land op de hoogte is van de tests die Turkije heeft uitgevoerd met het Russische S-400 raketsysteem.

“Als onze gegevens kloppen, veroordelen we de Turkse test. Hiermee houdt Turkije zich niet aan gemaakte afspraken binnen de NAVO en Bovendien vormt S-400 een blokkade voor elke mogelijke verbetering van onze relaties met Turkije”, aldus Hoffman.

“We zijn tegen de Turkse aankoop. We zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen van de activatie van S-400, want we vrezen dat dat verstrekkende gevolgen gaat hebben voor onze veiligheid.”

Washington heeft Turkije gewaarschuwd dat ingebruikname van het luchtafweersysteem S-400 negatieve gevolgen zal hebben voor de onderlinge relaties.

Het lijkt er sterk op dat Turkije vrijdag een eerste proef heeft gedaan met het Russische defensiesysteem. Vanuit de provincie Sinop werd een raket de lucht in geschoten, boven de Zwarte Zee.

Toen in juli 2019 bekend geraakte dat Turkije het S-400-systeem wilde aanschaffen, werd het land uit het programma van F-35-gevechtsvliegtuigen geschrapt.

Volgens verschillende NAVO-landen zal het systeem ervoor zorgen dat Rusland geheimen van het gevechtsvliegtuig kan verkrijgen, en is het niet compatibel met de systemen van de NAVO.

Turkije houdt vol dat het niet de bedoeling is om S-400 te integreren in de NAVO-systemen, en claimt dus dat er geen veiligheidsrisico zal ontstaan voor het bondgenootschap.

Hoewel Turkije officieel niet langer aan het F-35-programma deelneemt, worden enkele belangrijke onderdelen voor de vliegtuigen nog tot in 2022 in Turkije gebouwd. Dat maakte Bloomberg eind juni bekend.

Foto: Mike Andrews

Volgens luitenant-kolonel Mike Andrews, woordvoerder van het ministerie van Defensie, werd eind 2019 besloten om bestaande contractuele verplichtingen te blijven nakomen en om de levering verder te zetten van onderdelen waarvoor het contract nog geldt. Op die manier wordt voorkomen dat het annuleren van het contract nadelige gevolgen zou hebben.

Eind mei verscheen er een rapport van de auditdienst van de Amerikaanse overheid. Daarin werd verwezen naar het feit dat het productieproces van de vliegtuigen mogelijk al schade oploopt als gevolg van de uitsluiting.

Het programma slaagt er volgens het rapport wel in om de productiekosten zoveel mogelijk te drukken terwijl de productie opgevoerd werd, maar wordt er nog onvoldoende gedaan om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van goede kwaliteit zijn.

De uitsluiting zou ook zorgen voor een groter tekort aan grondstoffen dan er daarvoor al was. Volgens bronnen binnen het Pentagon die in het rapport geciteerd worden, werden vliegtuigonderdelen al voor de uitsluiting steeds vaker te laat geleverd, waardoor er tekorten ontstonden.

Wel stelt het rapport dat een overschakeling van Turkse naar andere leveranciers niet zonder risico zal zijn. Die andere leveranciers zouden het komende jaar niet snel genoeg kunnen produceren omdat ze niet vertrouwd zijn met de vereisten van het F-35-programma.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)