Ajlan al-Ajlan, zakenman en voorzitter van de Saoedische kamers van Koophandel, roept zijn Saoedische collega’s op om Turkse producten te boycotten, vanwege de toegenomen spanningen tussen Riyad en Ankara.
Die spanningen zorgen nu al voor problemen met de handel. “Elke Saoedische handelaar, ook elke consument, moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en alles wat Turks is boycotten, of het nu om import, investeringen of toerisme gaat.
De aanhoudende Turkse vijandigheid is nadelig voor onze leiders, ons land en onze burgers”, tweette hij op 3 oktober.
Onlangs werd al een Saoedisch embargo aangekondigd tegen Turkije. Op 2 oktober kwam daar op Twitter reactie op van Mehmet Mücahit Arvas, medewerker van de Turkse ambassade in Riyad.
“Er zijn verschillende verklaringen uitgekomen over een Saoedisch embargo, Het nieuws over dat embargo klopt niet, want we hebben verschillende keren overlegd met de Saoedische overheid, en er is niets van aan.
Je kan niet zomaar beperkingen op handel opleggen zolang de handel in overeenstemming is met het internationale recht. Het zou zelfs beter zijn als we de banden tussen bevriende naties versterken in plaats van ten prooi te vallen aan een sfeer van angst.”
Dieptepunt
De relaties tussen Turkije en Saoedi-Arabië bevinden zich op een dieptepunt sinds de moord op journalist Jamal Khashoggy op het Saoedische consulaat in Istanboel. Eerder dit jaar blokkeerden beide landen elkaars websites.
De Saoedische kamers van koophandel zijn particuliere groepen, en de Saoedische overheid reageerde nog niet op de verklaring van hun voorzitter. Al een jaar lijkt het alsof Saoedi-Arabië Turkse producten boycot.
Een Saoedische importeur van Turkse producten, die anoniem wil blijven, vertelde aan Reuters dat zijn bestelde containers 3 maanden bij de douane stonden voor hij ze kon ontvangen.
Hij zou ook het formele advies gekregen hebben om niet meer uit Turkije in te voeren. Ook zijn er gevallen bekend van Turkse vrachtwagens die dagen aan de grens moesten wachten voor ze het land binnen mochten.
Nog op 2 oktober raadde Maersk, ‘s werelds grootste containervervoerder, haar klanten via de media aan om geen producten naar Saoedi-Arabië te exporteren omdat de douanen moeilijk kunnen doen. De producten kunnen vertraagd behandeld worden.
Lange wachttijd
“Daardoor kan er een lange wachttijd ontstaan. De goederen zijn ook totaal overgeleverd aan de douanen. Als de klant toch wil uitvoeren naar Saoedi-Arabië, valt elke poging om het bureaucratische proces te beïnvloeden, voor zijn rekening. Daarom is het dus belangrijk alle voorzorgen te nemen.”
Vorige week maakte een Turks lid van de oppositie bekend dat vooral vers fruit en groenten uit Hatay lang worden tegengehouden aan de grens, waardoor de goederen vervallen.
Hij maakt zich zorgen over een mogelijke verstrenging van het “gedeeltelijke en informele” Saoedische embargo. Toch tonen noch Saoedische, noch Turkse officiële cijfers aan dat de handel tussen beide landen significant afgenomen is, zelfs met de coronacrisis meegewogen.
Tijdens het tweede kwartaal dit jaar was Turkije het 12de grootste invoerland voor Saoedi-Arabië. Het koninkrijk voerde in juli goederen ter waarde van ongeveer 185 miljoen dollar in uit Turkije, waar dat een maand eerder ongeveer 180 miljoen dollar was.