Volgens het rapport staan veel van deze kampen naast bedrijventerreinen, volgens de denktank wijst dat erop dat er in verschillende van deze kampen dwangarbeid wordt uitgevoerd. Wat bovendien opvalt, is dat deze nieuw gebouwde kampen vaker veel zwaarder beveiligd zijn.
Eerst ontkende het land het bestaan van deze werkkampen. Later gaf China het bestaan toch toe, maar omschreven ze de plaatsen waar de mensen vastgehouden worden als “opleidings- en heropvoedingskampen”. Ze dienen om de “armoede in de regio te bestrijden en het terrorisme tegen te gaan”.
Vorig jaar beweerde een Chinees functionaris bovendien dat de meeste mensen die werden vastgehouden in deze kampen, opnieuw naar de samenleving waren teruggekeerd.
Maar dat blijkt niet zo te zijn. “Het bewijs in deze database toont dat ondanks de beweringen van Chinese functionarissen over gedetineerden die afstudeerden uit de kampen, er in 2019 en 2020 aanzienlijke investeringen in de bouw van nieuwe detentiecentra zijn gedaan”, zei onderzoeker Nathan Ruser van ASPI aan The Guardian.
Overtredingen
De mensen die er worden vastgehouden hebben “overtredingen” begaan zoals het bezitten van een Koran of het niet eten van varkensvlees. In de kampen worden deze mensen willekeurig vastgehouden, gefolterd, ze krijgen geen medische bijstand en gedwongen geboortebeperking wordt opgelegd.
De meeste informatie van de werkkampen komt van overlevenden die het land zijn uitgevlucht, gelekte Chinese overheidsdocumenten en satellietbeelden die het bestaan en de locatie van de kampen bevestigen. De satellietbeelden van de locaties van deze kampen zijn terug te vinden op de online database Xinjiang Data Project.
Noordwesten van China
De Oeigoeren leven voornamelijk in de autonome regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Ze vormen er met 11 miljoen mensen zowat 45 procent van de bevolking in deze regio. De Oeigoeren zijn verwant met de Turken, hun taal behoort ook tot de Turkse talen.
De Chinese hoofstad Peking probeert al jaren een grotere greep te krijgen op het gebied, onder meer door massaal Han-Chinezen te laten verhuizen naar Xinjiang. Al decennia stuurt de Chinese regering Oeigoeren naar deze kampen. Met zogenaamde “heropvoedingsscholen” probeert China sinds 2017 de strijd op te voeren tegen de islam.
Maar mensenrechtenorganisaties verzamelden getuigenissen waaruit blijkt dat het eerder om concentratiekampen gaat waar gefolterd wordt. Naar schatting 1 tot 2 miljoen Oeigoeren zouden er opgesloten zitten.
‘Dwangarbeid en marteling in de kampen’
Critici zeggen dat de kampen onderdeel zijn van een ‘culturele genocide’ op de Turkse Oeigoeren en andere islamitische minderheden.
Overlevenden spreken van grootschalige martelingen, dwangarbeid en sterilisatieprogramma’s. Meerdere getuigenverklaringen zijn bevestigd door onder meer gelekte overheidsdocumenten, aldus mensenrechtenorganisaties.
De journalisten identificeerden de omstreden heropvoedingskampen met behulp van getuigenverklaringen van overlevenden, informatie uit andere projecten en satellietbeelden, aldus The Guardian.
De werkkampen zijn vaak gebouwd naast fabrieken, zegt de denktank. Eerder rapporteerde het instituut dat er tussen 2017 en 2019 zo’n 80.000 Oeigoeren verplicht te werk gesteld werden, onder meer in fabrieken die aan bekende merken leveren.
Bron: Belgische media