Emmanuel Macron

Sinds de avond van 12 september is het onderzoeksschip Oruç Reis in haar thuishaven, de haven van Antalya. De missie van het boorschip was het belangrijkste punt van spanning tussen Turkije en Griekenland.

Op dit moment is de aandacht van Turkije vooral gericht op Frankrijk, want president Macron heeft het gemunt op de Turkse overheid.

Volgens het maritieme communicatiesysteem Navtex is de missie van de Oruç Reis ten einde, hoewel vorige week werd aangekondigd dat het schip mogelijk nog tot 25 september actief zou blijven. Haar missie in de Oostelijke Middellandse Zee was het zoeken naar fossiele brandstoffen.

Het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis voor de kust van Antalya. Turkije wil in de wateren bij Cyprus zoeken naar gas en olie

Ze begon op 10 augustus en zou oorspronkelijk tot 1 september duren. Later werd ze een eerste keer verlengd tot 12 september.

Dat het boorvaartuig nu toch al thuis is, zou liggen aan de gesprekken tussen Ankara en Athene die door de NAVO opgestart werden.

De activiteiten van de Oruç Reis zouden mogelijk nadelig zijn voor de dialoog. Turks minister van Defensie Hulusi Akar legde op 13 september nogmaals uit dat zijn overheid er alles aan zou doen om de bestaande spanningen op een diplomatieke manier te verhelpen.

“We verwachten dat Griekenland hetzelfde zal doen, en dat het land zal beseffen dat wij ook rechten hebben. Niemand, ook de Grieken niet, is gebaat bij provocaties.”

De minister kondigde ook aan dat de missie van de Oruç Reis zo snel mogelijk zal verdergaan, zoals eerder gepland.

“Wij geven onze rechten niet zomaar op.”

K.L.

(Bron: Sabah)