Vanaf 1 augustus is het weer mogelijk om tussen Rusland en Turkije te vliegen. Dit bracht opnieuw veel Russische toeristen naar de Turkse kusten, in het bijzonder in de Mediterrane provincie Antalya.
Dat vertelde Cem Karaca, voorzitter van een Toeristische dienst in Antalya, aan Anadolu Agency. Karaca hoopt dat de toeristische sector, die door de coronacrisis al veel klappen gekregen heeft, nog een deel van haar verliezen kan recupereren nu ook Duitsland haar reisadvies voor Turkije gedeeltelijk heeft aangepast.
“Het is niet meer mogelijk om dezelfde cijfers te halen als vorig jaar, maar ik hoop dat er toch voldoende toeristen zullen komen om een deel van het verlies goed te maken.”
Daar sluit Emrullah Ahmet Turhan, secretaris van een andere toeristische dienst, zich bij aan. Volgens hem heeft de toeristische sector Duitse toeristen nodig voor een sneller herstel.
Een belangrijke markt
“Voor alle belanghebbenden is Duitsland een belangrijke markt. Duitsers kunnen namelijk genieten van een breed gamma aan toeristische mogelijkheden.”
In maart raadden verschillende Europese overheden alle niet essentiële reizen naar het buitenland af. Het internationale vliegverkeer lag sindsdien ook nagenoeg stil. Vanaf juni lieten verschillende landen stilaan reizen naar het buitenland weer toe.
Duitsland besliste aanvankelijk om alleen reizen binnen de Schengenzone en de EU toe te laten, terwijl er een negatief reisadvies gold voor andere landen. Dat negatieve reisadvies kreeg trouwens veel kritiek vanuit de toeristische sector.
Eerder hief de Duitse overheid haar reisbeperkingen op voor de Turkse provincies Antalya, Izmir, Muğla (ook Fethiye) en Aydın. Voor die beslissing werden Turkse autoriteiten geconsulteerd. Het doel is om het toerisme in beide landen een duwtje in de rug te geven.
De beslissing werd mede bepaald door het certificaat van veilig toerisme dat de Turkse overheid in het leven riep om bezoekers te tonen dat ze met zo weinig mogelijk risico op COVID-19 kunnen reizen.
Vorig jaar was Turkije de tweede populairste toeristische bestemming voor Duitsers van elke bevolkingsgroep, na Spanje. Zo’n 5 miljoen Duitsers kwamen toen naar Turkije, en vooral naar de badplaatsen. Dat zegt het Duitse reisagentschap DRV.