De 17-jarige Duygu Delen stierf op 15 augustus onder verdachte omstandigheden. Ze viel naar beneden vanop de vierde verdieping van een appartementsgebouw in de Zuidoostelijke provincie Gaziantep.

Uit de eerste autopsie blijkt dat ze voordien geslagen moet zijn. Ze had namelijk kneuzingen die ze niet opgelopen kon hebben door haar val.

Dat vertelt Ömer Faruk Akan, advocaat van het gezin, aan Demirören Agency. Akan liet ook weten dat het gezin Delen om bijkomend onderzoek heeft gevraagd naast de autopsie door het instituut voor Forensische Geneeskunde. Zo moet uitgesloten worden dat ze vermoord werd, en geen zelfmoord pleegde.

Daarom werd het dossier opgestuurd naar een speciaal comité van het forensisch instituut in Istanboel. Volgens de krant Hürriyet moet dat comité zo de exacte doodsoorzaak van Duygu achterhalen.

Het dossier bevat het eerste autopsierapport, een aantal getuigenverklaringen, beelden van bewakingscamera’s, onderzoeksresultaten van de plaats delict, schetsen, bloedstalen van Duygu, DNA-sporen die op haar lichaam zijn aangetroffen, en andere relevante gegevens.

Mehmet Kaplan

Op 16 augustus werd er in de zaak al een verdachte aangehouden. Mehmet Kaplan werd door een rechtbank in beschuldiging gesteld van seksueel misbruik en opzettelijke doodslag. Kaplan verklaarde dat hij en Delen thuis een discussie hadden die later in geweld uitmondde. Daarbij liep hij een verwonding op aan zijn hand.

Naar eigen zeggen geraakte hij gewond toen hij zich sneed aan een glas. Toen hij zich in de badkamer aan het verzorgen was, zou Duygu uit het raam gesprongen zijn. Die bewering wordt tegengesproken door camerabeelden op de binnenplaats van het gebouw. Daarop is te zien hoe Duygu met haar hoofd naar beneden viel, en dan nog op een manier waaruit zou kunnen blijken dat ze uit het raam werd gegooid.

Vorig jaar was Kaplan al eens betrokken bij een geweldsincident. Toen zou hij onder invloed een vrouw hebben aangereden. Toen hem daarnaar gevraagd werd, antwoordde hij dat hij het moeilijk had met het rapport dat daarover opgesteld werd.

In 2020 waren al minstens 239 vrouwen, waaronder Duygu, het slachtoffer van moord omdat ze vrouw zijn. Vrouwenmoorden zijn volgens vrouwenrechtenactivisten een epidemie waartegen de overheid te weinig onderneemt.

K.L.

(Bron: Hürriyet)