De Turkse president Erdogan

Turkije heeft aangedrongen bij Griekenland om geen provocerende handelingen te ondernemen tegen het Turkse onderzoeksschip Oruç Reis dat in de oostelijke Middellandse Zee vaart.

Anders zal een vergelding volgen. De verklaring komt er na een incident met een fregat tussen de twee landen dat door Griekenland als “een accident” wordt beschreven.

“We kunnen de kleinste aanval op onze burgerlijke schepen niet onbeantwoord laten gaan. Als Griekenland Oruç Reis blijft aanvallen, zullen wij gepast reageren,” zei president Recep Tayyip Erdogan.

De relaties tussen Turkije en Griekenland zijn weer gespannen door overlappende claims over het continentale plat in het oosten van de Middellandse Zee.

Daar voert Turkije seismisch onderzoek met het onderzoeksschip Oruç Reis dat wordt vergezeld door Turkse oorlogsschepen.

Een incident tussen de Turkse fregat Kemal Reis en de Griekse fregat Limnos gebeurde twee dagen geleden. Turkije vond het incident “een provocatie” terwijl Griekenland het “een accident” noemde.

“Een incident zoals deze gebeurde gisteren en de Kemal Reis gaf het noodzakelijke antwoord. Er zal een gepaste vergelding volgen als de aanvallen voortduren,” zei Erdogan.

In Bern besprak de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu het incident tijdens een persconferentie met zijn Zwitserse collega Ignazio Cassis.

“Griekenland moet met gezond verstand handelen. Het moet niet Oruç Reis belagen zoals het twee dagen geleden heeft gedaan,” zei hij.

Accident

Het Griekse ministerie van Defensie beschreef het incident als een accident door een kleine botsing tussen Turkse en Griekse fregatten zonder belangrijke schade voor beide partijen.

Erdogan benadrukte dat de Turkse positie gebaseerd is op dialoog om regionale problemen op te lossen. Hij belde met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Europese president Charles Michel op 13 augustus.

Hij zei dat Turkije akkoord gaat met het plan van Merkel om de dialoog tussen de partijen voort te zetten na 23 augustus wanneer het onderzoeksschip Oruç Reis zijn seismisch onderzoek zal stoppen.

“Ik hoop dat Merkel de Griekse premier Mitsotakis op dezelfde gedachten heeft kunnen brengen,” zei hij.

Griekenland moet het internationale recht respecteren, maar haar handelingen in West-Thracië tegenover de Turkse minderheidsgroepen zijn niet veelbelovend volgens Erdogan. Hij benadrukte dat Turkije alles zal doen om haar verwanten te beschermen.

Turkse en Egyptische veiligheidsdiensten in gesprek

Erdogan bekritiseerde Egypte voor het ondertekenen van een maritieme demarcatiedeal met Griekenland.

Volgens hem heeft de Egyptische veiligheidsdienst de Turkse dienst geïnformeerd om te verklaren dat er misverstanden zijn over het akkoord dat Cairo met Athene heeft ondertekend. De gesprekken tussen de twee diensten zullen voortgaan om de misverstanden op te helderen.

Griekenland en Egypte hertekenen grenzen: ‘We sluiten de Turken uit’

“Ik heb moeite om Egypte te begrijpen,” zei Erdogan. Volgens hem hebben de Turkse en Egyptische volkeren een diepe band in vergelijking met de Grieken. Dat moet Egypte erkennen meende hij.

Erdogan bekritiseerde ook de Franse president Emmanuel Macron omwille van de Franse escalatie van de spanningen in de regio.

Bern wil mediëren tussen Griekenland en Turkije

Ondertussen heeft Zwitserland aangeboden om te mediëren tussen Griekenland en Turkije over hun onenigheden in de Middellandse Zee. Ankara heeft reeds toegezegd.

“We verwelkomen en luisteren naar het initiatief van Zwitserland als een land met een objectief perspectief inzake de regionale en internationale kwesties,” zei Cavusoglu.

Turkije wil de problemen in de regio oplossen met dialoog en constructieve diplomatie volgens Cavusoglu. Het werk van de Oruc Reis is stopgezet op vraag van Duitsland.

“Maar Griekenland heeft tijdens de onderhandelingen met Duitsland een akkoord getekend met Egypte zonder Duitsland en de EU te verwittigen,” zei hij.

Hurriyet

T.A.