Berat Albayrak

De structuur van de Turkse economie is stevig genoeg om de fluctuaties in de wisselkoers op te vangen. Dat heeft minister van Financiën en Begroting Berat Albayrak gezegd.

“De wisselkoers gaat op en neer. Wat belangrijk is, is dat Turkije die wisselvalligheid goed onder controle heeft.”

Dat zei Berat Albayrak op 12 augustus in een interview op de commerciële zender CNN Türk.

Sinds begin dit jaar verloor de Turkse lira zowat 22% van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Op 7 augustus bereikte de koers van de lira een absoluut dieptepunt, met 7,37 lira voor een dollar.

Vandaag is de economie veerkrachtiger dan twee jaar geleden, zegt Albayrak.

Pogingen om de economie opzettelijk in een slecht daglicht te stellen werken niet meer in Turkije, stelt hij, omdat we zijn overgeschakeld op een (economisch) model van nationale onafhankelijkheid.

Albayrak wees erop dat de economie zich snel hersteld heeft in mei en juni. In het tweede kwartaal van dit jaar is Turkije één van de landen die het minst getroffen werden door de coronapandemie.

“We zijn één van de snelst normaliserende en herstellende landen ter wereld.”

In het eerste kwartaal van 2020 was de economie met 4,5% gegroeid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Turks Nationaal Instituut voor de Statistiek (TÜİK).

Op 31 augustus maakt het TÜİK de groeicijfers voor het tweede kwartaal bekend.

De eerste coronabesmetting in Turkije is opgedoken op het einde van het eerste kwartaal.

Alle cijfers wijzen erop dat de economie zich goed aan het herstellen is sinds de versoepeling van de maatregelen.

“De internationale instituties hadden voorspeld dat onze economie met meer dan 5% zou krimpen. Maar wij verwachten dat de economische groei dit jaar tussen de -2% en +1% zal liggen, beter dan het mondiale gemiddelde.”

Zonder de coronapandemie hadden we ons doel van 5% groei in 2020 kunnen bereiken, alsook onze doelstellingen inzake inflatie en wisselkoers. Maar de pandemie heeft uiteraard roet in het eten gegooid, zegt hij.

Volgens Albayrak zal het negatieve effect van de lira op de inflatie niet zo groot zijn als verwacht, maar toch kan de inflatie met 1 à 2 procent toenemen door de coronacrisis.

In juli was de inflatie 11,76 procent in vergelijking met juli vorig jaar, zo blijkt uit de meest recente officiële cijfers. De regering voorspelt eind 2020 een inflatie van 8,5 procent, de Centrale Bank houdt het voorlopig op 10,22 procent.

Bron: Hürriyet

S.V.R.