Op 10 augustus stierf in Turkije opnieuw een vrouw als gevolg van vrouwenmoord. Het gaat om Merve Yeşiltaş, 31 die in het district Fatsa, Ordu woonde.
Volgens lokale media woonde ze samen met haar vriend Soner Durgun, 22. Tijdens een discussie goot Durgun benzine over Yeşiltaş, die hij vervolgens deed ontbranden. Daarna stak ook hij zich in brand.
De buren merkten de brand op en verwittigden de hulpdiensten. Het koppel werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar Yeşiltaş overleefde het niet. Durgun bevindt zich in kritieke toestand.
Dit jaar werden in Turkije al 235 vrouwen door een man vermoord omdat ze vrouw zijn. Dat zegt Anıt Sayaç, een online herdenkingsportaal voor slachtoffers van vrouwenmoord. Vrouwenrechtenactivisten beschouwen het aantal vrouwenmoorden als een epidemie, waartegen de Turkse overheid onvoldoende optreedt.
De overheid overweegt zich terug te trekken uit de Istanboelconventie, een afspraak tussen een aantal Europese landen die bepaalt dat zij vrouwenmoorden moeten bestrijden.
Vrouwenrechtenactivisten vinden juist dat Turkije zich meer aan de afspraak moet houden. Dat een land waar elk jaar honderden vrouwenmoorden plaats vinden zich uit de conventie wil terug trekken, is onaanvaardbaar.
Op 11 augustus was de naam van Yeşiltaş trending op Twitter. Tienduizenden twitteraars gebruikten haar naam om hun woede over het aantal vrouwenmoorden kenbaar te maken.
“Ik voel me angstig elke keer dat ik op een naam klik die trending is op Twitter”, zegt een prominent Twitteraar.