Op 11 augustus leverde Turkije kritiek op Armenië vanwege de Armeense houding waarbij verwezen werd naar het verdrag van Sèvres, 1920, dat Turkije nooit ondertekend heeft.
“Het is absurd dat Armenië dit durft te doen, zeker als je bedenkt dat de Armeense overheid er niet in slaagt haar eigen bevolking te voeden”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken.
“Diegenen die geniepige plannen willen uitvoeren zullen daar niet in slagen. Zij moeten weten dat Turkije er alles aan zal doen om te overleven en haar natie te beschermen. Het is niet verwonderlijk dat er partijen zijn die zich vijandig voelen tegenover de geschiedenis in plaats van er lessen uit te trekken.
Die partijen proberen dan hun troost te vinden in een document van 100 jaar oud. De nobele Turkse natie heeft een lesje geleerd aan iedereen die het waagde om Anatolië te bezetten, en daarmee werd een zware klap uitgedeeld aan het imperialisme. Deze daden worden uitvoerig in geschiedenisboeken beschreven. Onze glorieuze strijd is een voorbeeld voor andere onderdrukte naties”, aldus de verklaring.
Het verdrag van Sèvres, een oneerlijk verdrag voor het Ottomaanse rijk dat verslagen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd uiteindelijk in 1923 vervangen door een nieuw verdrag.
In dat jaar sloot de Turkse republiek het verdrag van Lausanne met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Griekenland en andere geallieerden. Het verdrag van Lausanne erkende de Turkse republiek.
Om echt vrede te brengen in de regio staat Armenië nog in de weg. Dat land bezet Azerbeidzjaanse territoria op illegale wijze.
Nagorno (opper)-Karabach is een territorium dat de internationale gemeenschap als deel van Azerbeidzjan beschouwt. Sinds 1991 heeft Armenië er illegaal de controle.
Verschillende internationale organisaties, waaronder de VN, roepen de Armeniërs op om zich uit het gebied terug te trekken. De organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa, de OVSE, heeft een groep die actief is vanuit Minsk.
Die groep wordt voorgezeten door Frankrijk, Rusland en de VS, en werd opgericht in 1992 om een vreedzame oplossing te zoeken voor het conflict, tot nu toe zonder succes.