Çagatay Çetin (37) is een voormalig Turkse rechter. In 2010 vluchtte hij naar Nederland, uit angst voor wat hij zelf noemt een „politiek proces”. Hij kreeg asiel en woont sindsdien in Heerlen.
Tot de ontslaggolf waren aanhangers van Gülen invloedrijk in het Turkse staatsapparaat, vooral in de rechterlijke macht en bij de politie. Sinds 2013 probeert de Turkse regering de invloed van Gülen-aanhangers terug te dringen door grote aantallen rechters en aanklagers over te plaatsen en te ontslaan. Ook zijn de afgelopen tweeëneenhalf jaar veel juristen en politiemensen opgepakt.
Vervalste documenten
Çagatay Çetin is begin 2006 getrouwd en net een paar jaar bezig aan een carrière als rechter in de Turkse grensstad Edirne. Dan behandelt hij een mensensmokkelzaak waarin collega-rechters en officieren van justitie opduiken. Zij zouden documenten hebben vervalst voor de smokkelaars. Çetin maakt hiervan melding bij het Turkse ministerie van Justitie, maar zijn klacht wordt niet geloofd. Sterker nog: Çetin wordt zélf aangeklaagd, ontslagen en veroordeeld.
Armeense kwestie
Dat komt, zegt hij nu, omdat de mensen die hij aanwees als corrupt bij de Gülenbeweging zaten. Hij ziet zijn theorie bevestigd in de namenlijst die onlangs in Turkije naar buiten kwam. Het jaar erop wordt Çetin zelf vervolgd. De aanklacht betreft onder meer smaad, belediging van een officier van justitie en het ‘belasteren van de Turkse identiteit’. Volgens Çetin had hij in de privésfeer tegen collega’s gezegd dat hij de Armeense genocide erkent. Dat is in Turkije verboden. Çetin heeft zelf een Armeens-Koerdische achtergrond. Ook wordt hem ten laste gelegd dat hij documenten heeft vervalst. Volgens Çetin is het bewijs gefabriceerd.
‘wraakactie van Gülen-aanhangers’
In januari 2010, terwijl de strafzaak nog bezig is, vlucht hij naar Nederland. „Ik wilde het risico niet lopen om levenslang te worden opgesloten.” Een jaar later krijgt hij te horen dat de Turkse rechtbank hem bij verstek heeft veroordeeld tot 17 jaar cel. Hierna krijgt Çetin asiel in Nederland. Çetin is ervan overtuigd dat de vervolging een wraakactie was van Gülen-aanhangers. Hij wijst erop dat de naam van de rechter die hem schuldig acht, Nazim Y., eveneens prijkt op de huidige lijst gülenisten.
Naam zuiveren
Nu gülenisten worden ontslagen en vervolgd in Turkije, wil Çetin zijn naam zuiveren. „Nu ziet iedereen in Turkije wat de Gülenbeweging werkelijk is. Ik ben benadeeld door deze bende en zij moeten bestraft worden”, vindt hij. Hij heeft vorige week een verzoek gestuurd aan de rechtbank van Edirne om zijn zaak opnieuw te bekijken. „Ik ben onrechtmatig behandeld en gediscrimineerd”, schrijft hij in de brief, waarin Çetin de autoriteiten informeert over alle mensen die een rol speelden in het vermeende complot tegen hem.
Vrouw weg, land weg
De vervolging in Turkije heeft Çetin zijn huwelijk gekost. „Mijn vrouw geloofde in mijn onschuld, maar ze had genoeg van alle problemen en de stress die erbij kwamen. We leefden in constante angst dat ik gearresteerd kon worden.” Tot vorig jaar had Çetin last van depressies. „Deze zaak heeft mijn leven vernietigd. Mijn diploma is weg, vrouw weg, land weg. Het enige wat ik gelukkig over heb gehouden, is mijn vrijheid.”
Çetin probeert nu in Nederland zijn juridische carrière voort te zetten. Zijn diploma is geldig verklaard. Met een advocaat wil hij een eigen kantoor beginnen. „Maar eerst moet ik mijn Nederlands verbeteren. Ik spreek de taal, ik kan het verstaan, maar een dagvaarding schrijven lukt nog niet.”
Hij wil zich als advocaat specialiseren in internationaal recht. „Door mijn eigen ervaringen ken ik het internationaal recht goed. Te goed, helaas.”
nrc.nl