Onlangs verscheen een rapport onder de titel “Buitenlandse terroristische strijders in PKK/YPG in Syrië: gewelddadig extremisme slaat terug.”
Het rapport gaat over de relatie tussen de PKK/YPG in Syrië en antifascistische bewegingen in westerse landen. De auteurs waarschuwen voor de mogelijke negatieve gevolgen wanneer de activiteiten van extremistische groepen oogluikend worden toegelaten.
Het rapport werd geschreven door de academici Murat Tınas en Ahmet Demirden en gepubliceerd door de Turkse Nationale Politieacademie (TNPA). Het stelt dat de terreurgroepen in Syrië, die banden hebben met de PKK, gerekruteerd hebben in het westen, onder meer bij antifascistische bewegingen in de Europese landen, de VS, Canada en Australië.
“Toen de Amerikaanse president Antifa als een terroristische organisatie bestempelde, waren alle ogen gericht op de controversiële Antifa-bewegingen. Antifa, en de criminele daden van sommige leden ervan, mag dan voor velen een nieuw fenomeen zijn, het is genoegzaam bekend bij diegenen die de recente ontwikkelingen inzake het terrorisme in het Midden-Oosten bestuderen,” benadrukt het rapport.
“Doordat de PKK een extreemlinkse ideologie heeft, kon ze gemakkelijk het vertrouwen winnen van de linkse bewegingen in het Westen, via hun bestaande transnationale netwerken. Ten tweede heeft de YPG/PKK ook haar rangen versterkt met buitenlandse rechts-extremisten en samengewerkt met extreemrechtse gewapende groepen.”
Volgens de auteurs hebben zowel het ophemelen van de PKK/YPG in de westerse media als de inactiviteit van de internationale actoren geleid tot meer instroom van buitenlandse strijdkrachten en terroristen in het gebied.
“Met andere woorden, de internationale gemeenschap gaat voorbij aan het feit dat het steunen van de YPG om te strijden tegen Daesh – of met andere woorden: één terroristische groepering steunen in de strijd tegen andere terroristen – contraproductief kan werken, met aanzienlijke veiligheidsrisico’s voor de bevolking tot gevolg.”
Een ander belangrijk punt is dat terreurgroepen hun misdaden proberen te rechtvaardigen door zichzelf te profileren als vrijheidsstrijders, antifascisten, antiautoritairen of anticommunisten. Ze beweren dat ze terrorisme gebruiken als middel om rechtvaardigheid te bewerkstelligen.
Bovendien stellen de auteurs dat toen de stroom van Buitenlandse Terroristische Strijdkrachten (BTS) richting de PKK/YPG in Syrië werd omgekeerd, en de strijders naar hun thuisland terugkeerden, het risico dat zij vormen nog duidelijker werd.
“Het risico dat de teruggekeerde strijders inhouden is des te groter omdat de inlichtingendiensten van bepaalde westerse landen geen aandacht hebben besteed aan rechts- en links-extremisten die banden hebben met de YPG. Daardoor is er weinig bekend over hun aantal, vechtervaring en de misdaden die ze hebben begaan in het oorlogsgebied.”
Verder vestigen ze de aandacht op het gebruik van verschillende narratieven, die gebaseerd zijn op de ideologieën van de terroristische groeperingen.
“De verspreiding en promotie van deze narratieven zijn cruciaal om sympathisanten aan te trekken over de hele wereld. Dus publieke en private organisaties in het werkveld moeten erover waken om deze narratieven niet onbewust te faciliteren, zoals het geval was bij Antifa en YPG onder het voorwendsel dat ze nodig waren in de strijd tegen Daesh.
Ook zien we bij Antifa en de extreemrechtse terreurgroepen die samenwerken met de YPG in Syrië en Irak, dat rivaliserende groepen onverwacht parallellen kunnen trekken en een tragische publieke gebeurtenis kunnen gebruiken om hun narratieven te promoten (bijvoorbeeld de dood van George Floyd).”
De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 40 jaar lang een terreurcampagne tegen Turkije, waarbij al 40.000 slachtoffers zijn gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s. de YPG is de Syrische vleugel van de PKK.
Bron: Sabah
S.V.R.
Nederlandse onderzoekster bezocht Noord-Syrië: ‘PYD/PKK is allesbehalve democratisch’