De Duitse regering heeft tot dusver al 1,09 miljoen euro aan schadevergoedingen betaald aan de nabestaanden van een racistische schietpartij in de stad Hanau.

Voor elk slachtoffer werd er 105.000 euro toegekend aan zijn of haar verwanten. Dat schrijft de Duitse pers, op basis van informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens een wet uit 2010 krijgen de slachtoffers van racistische of terroristische aanslagen een financiële compensatie in Duitsland.

Sinds 2011 heeft de Duitse regering op die manier al 668 schadevergoedingen betaald aan slachtoffers van aanslagen door extreemrechts. In totaal was dat goed voor 7,7 miljoen euro over de periode 2011-2020.

Het was Tobias Rathjen, een terrorist met racistische ideeën, die Duitsland schokte door twee bloedbaden aan te richten. Rathjen stormde binnen in twee shisha-bars en schoot daar negen mensen van buitenlandse afkomst dood.

De 43-jarige terrorist Tobias Rathjen

Bij de aanslag, op 19 februari in het centrum van Hanau, kwamen ook vijf Turken om. Vervolgens keerde de 43-jarige schutter naar huis terug en schoot daar eerst zijn 72-jarige moeder en daarna zichzelf dood. Hij had via het Internet verwarde gedachten, duistere complottheorieën en racistische ideeën verspreid.

Racistische aanslagen tegen moslims of immigranten komen steeds meer voor in Duitsland. Mensen die pleiten voor de suprematie van het blanke ras krijgen steeds meer voet aan de grond in een tijd waarin hun idealen, minstens gedeeltelijk, gemeengoed worden.

Vorige week publiceerde het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken het jaarverslag van de geheime dienst. Daaruit bleek dat het aantal misdaden dat geïnspireerd is op zowel extreemrechtse als extreemlinkse ideeën is toegenomen in 2019.

Vorig jaar moest de regering van kanselier Angela Merkel wel harder optreden tegen geweld van politiek rechts. Er werd namelijk een pro-immigratiepoliticus vermoord en er werd een aanslag gepleegd op een synagoge en een kebabzaak, door een schutter met antisemitische motieven.

Daarbij vielen twee doden. De regering verstrengde de regels rond wapenbezit en ging ook het verspreiden van haatboodschappen op het Internet beter controleren.

In 2019 werden meer dan 22.000 misdaden gepleegd door mensen met extreemrechtse ideeën, waaronder twee moorden, vijf pogingen tot moord en bijna 800 gevallen waarbij de slachtoffers lichamelijke verwondingen opliepen.

Dat is een stijging van 10%, zo blijkt uit de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bron: Sabah

S.V.R.