İbrahim Kalın: iconen uit Hagia Sophia zullen bewaard blijven

Op 11 juli beantwoordde İbrahim Kalın, woordvoerder van de president, vragen over de status van de Hagia Sophia. Dat deed hij op TRT World en op BBC.

Daarbij benadrukte hij dat de religieuze iconografie in het 6de-eeuwse bouwwerk bewaard zal blijven. Er zal niet aan geraakt worden, uit respect voor elk geloof.

Volgens hem kreeg het plan om het bouwwerk opnieuw tot moskee om te vormen net als tussen 1453 en 1934, de steun van alle Turkse partijen.

De Madonna en het Kind, een van de vele mozaïekfiguren die de Hagia Sopha rijk is.

“Er was een overweldigende meerderheid voor het plan, ook bij de oppositiepartijen en de Republikeinse Partij. Het is niet waar dat we historisch erfgoed gaan vernietigen. Ook erkennen we dat er nog meer dan 400 actieve kerken en synagogen zijn. Dat bewijst dat de Turkse natie seculier is. We zijn tolerant tegenover andere religies en staan voor een samenleving waarin iedereen respect heeft voor elkaar”, aldus Kalın.

Op Twitter liet hij weten dat iedereen toegang blijft hebben tot het erfgoed van de Hagia Sophia, zoals de mozaïeken en religieuze iconen. “Iedereen die het tegendeel beweert, heeft ongelijk.”

Op 10 juli vernietigde de Turkse Raad van State het decreet van 1934 waarin beslist werd dat de Hagia Sophia voortaan een museum zou zijn. Daardoor ligt de weg open om er opnieuw een moskee van te maken, na 86 jaar.

De Raad van State motiveerde de beslissing door te stellen dat het iconische bouwwerk privébezit was van een stichting, opgericht door sultan Mehmed II die het huidige Istanboel veroverd had.

Die stichting maakte er een moskee van, en stelde die ter beschikking aan het volk. Volgens de motivatie kan deze status wettelijk niet veranderd worden.

Tot 1453 was het bouwwerk een Byzantijnse kathedraal. Vanaf 1935 was het een museum. De president liet eerder weten dat er vanaf 24 juli opnieuw gebeden kan worden, te beginnen met het Vrijdaggebed.

K.L.

(Bron: Hürriyet)