Nu de coronapiek achter de rug is, mogen Europeanen opnieuw reizen. Maar een vakantie naar Turkije? Dat is nog verboden. Belgische toeristen begrijpen niet waarom, touroperators vragen duidelijkheid en Turkse trekpleisters kreunen.
‘Europa wil het toeristengeld gewoon zelf houden.’ Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. Op het lange en verlaten zandstrand van Antalya liggen vier toeristen. Tot onze verbazing spreken ze Duits. Europese toeristen in Turkije, is dat niet verboden?
‘Niemand heeft ons tegengehouden’, lacht Henrieke. ‘Of ik me hier veilig voel? Op de luchthaven van Antalya werd onze temperatuur gemeten, in het hotel werden onze koffers gedesinfecteerd en er is hier geen kat. Ik voel me veiliger dan in Duitsland.’
De meeste toeristen denken niet zoals Henrieke. De massa wacht het officieel reisadvies af. Dat is negatief. Geen enkel Europees land laat niet-essentiële reizen naar Turkije toe. Ook België niet. Tot ergernis en wanhoop van de Turken.
‘Waarom mogen we op reis naar Spanje of Italië, maar niet naar Turkije?’, zegt de West-Vlaamse Iris. Met haar gezin zakt ze meermaals per jaar af naar de populaire badplaats Antalya. ‘Ik zie de logica niet.’
Bij de touroperator TUI-België is te horen dan ze niet anders kunnen. ‘We zijn afhankelijk van de overheid’, zegt woordvoerder Piet Demeyere. ‘Zolang die geen groen licht geeft, moeten we onze vluchten opschorten. Alle vluchten naar Turkije zijn geannuleerd tot 14 juli.’
Om reizen tussen België en Turkije opnieuw toe te laten kijkt Buitenlandse Zaken naar Europa. ‘Het openen van de Europese buitengrenzen gebeurt in Europees verband’, zegt woordvoerder Karl Lagatie. ‘Alles hangt af van enkele gezondheidsparameters.’
Is er dan geen enkele manier om naar Turkije te gaan? Jawel. Turkije legt opnieuw vluchten in naar de Europese hoofdsteden. Die vliegen niet leeg.
Niet-essentiële reizen buiten de Schengenzone zijn verboden, maar de vraag is wat ‘niet-essentieel’ precies inhoudt en wie dat controleert. De vier Duitsers op het verlaten strand van Antalya reisden met Sunexpress, een Turks-Duitse luchtvaartmaatschappij.
Lufthansa trekt stekker uit Duitse SunExpress
Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa en de Turkse maatschappij Turkish Airlines zetten de activiteiten stop van SunExpress Deutschland. Er gaan 1.200 banen verloren, zo werd dinsdag aangekondigd.
De Turkse vlieglicentie blijft behouden. SunExpress zal zich concentreren op vakantievluchten van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland naar Turkije en vluchten binnen Turkije.
Het negatief Europees reisadvies is onbegrijpelijk volgens de Turken. ‘Ik zie geen enkele objectieve reden waarom toeristen niet naar Turkije mogen komen’, zegt Turks minister van Toerisme Mehmet Ersoy in een interview aan De Tijd in Antalya.
‘Natuurlijk zijn we teleurgesteld. Onze toeristische trekpleisters kennen amper besmettingen en we zijn perfect voorbereid.’
Turkije spaart kosten noch moeite om toeristen terug te lokken. Met tonnen handgel, mondmaskers, een gloednieuw certificaat voor ‘veilig toerisme’ en een coronaverzekering. Voor 23 euro is een toerist gedekt tot 7.000 euro aan potentiële ziekenhuiskosten.
Op Turkse luchthavens wordt de temperatuur van elke toerist gemeten. Ligt die boven 37,8 graden Celsius of zijn er andere symptomen, dan word je gratis getest. Bij een positieve PCR-test zijn er twee opties: naar het ziekenhuis of naar het hotel.
‘We voorzien quarantainekamers in onze hotels’, zegt Ersoy. Wat als je langer in quarantaine moet dan de boeking loopt? ‘Dan zijn de extra kosten voor ons.’
Ersoy maakt zich sterk dat er voldoende ziekenhuiscapaciteit is als toeristen ernstig ziek worden. ‘Wat kunnen we meer doen? Ik zie alleen een economisch argument: Europese landen willen het toeristengeld in eigen regio houden.’
In Turkije is het dragen van een mondmasker verplicht. Bij meer dan 30 graden Celsius is dat bijzonder onaangenaam. Dat vinden ook het handjevol toeristen. Als er al een mondmasker is, hangt dat zelden over de mond en de neus. Sinds maandag schrijft Turkije zware boetes uit voor het niet dragen van een mondmasker.
Een opflakkering zou genadeloos zijn voor de economie en het toerisme. In Antalya leeft zo goed als iedereen van het toerisme. Winkeliers maar ook landbouwers die hun groenten en fruit aan de hotels verkopen. Geen toeristen, geen werk.
Kaan, een inwoner uit Antalya, heeft er geen goede hoop op. ‘Turkije mag zo klaar zijn als het wil, zolang de toeristen niet mogen komen van hun overheden verandert niets. Het seizoen is verloren.’