NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dat hij een incident tussen marineschepen van twee lidstaten, Frankrijk en Turkije, gaat onderzoeken.
Die zouden slaags zijn geraakt in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Parijs en Ankara hebben een verschillende visie op wat er in Libië aan de hand is en moet gebeuren.
De Franse minister van Defensie Florence Parly heeft op een digitale vergadering van de NAVO de kat de bel aangebonden. Volgens haar is een Frans marineschip in de Middellandse Zee lastig gevallen door schepen van de Turkse marine. NAVO-topman Stoltenberg belooft dat hij de kwestie zal onderzoeken.
Volgens Frankrijk wou het fregat Courbet een Turks vrachtschip controleren. Het schip zou wapens transporteren naar de internationaal erkende regering van Libië in Tripoli. Turkije steunt die regering militair, onder meer met drones en experten.
Tegelijk hebben de Verenigde Naties een wapenembargo tegen Libië uitgevaardigd en het Franse schip Courbet maakte net deel uit van een NAVO-missie in de Middellandse Zee om dat embargo te controleren.
Het Franse schip zou echter gehinderd zijn door een aantal Turkse marineschepen die het vrachtschip begeleidden en beschermden. Parijs is verbolgen over de Turkse houding. Het is overigens niet de eerste keer.
Eerder hadden Turkse marineschepen een schip uit het Afrikaanse land Tanzania op weg naar Libië begeleid en verhinderd dat een EU-missie dat schip zou onderzoeken. EU-topdiplomaat Josep Borrell zegt dat de EU die zaak heeft voorgelegd aan de Verenigde Naties.
Niet eerste spanning tussen Turkije en de NAVO
Turkije is sinds de jaren 50 lid van de NAVO en bezit na de Verenigde Staten over het grootste leger van de alliantie. Dat is ook vrij modern en professioneel, los van het feit dat Turkije erg strategisch gelegen is tussen Europa en het Midden-Oosten en tussen de Middellandse en de Zwarte Zee.
Conflicten tussen NAVO-bondgenoten zijn erg schaars, op de spanningen tussen Griekenland en Turkije na. Onder Erdogan zijn die spanningen de laatste jaren groter geworden. Turkije wordt onafhankelijker en gaat zijn eigen gang in het Midden-Oosten en heeft ook steeds meer te zeggen in Irak, Syrië en nu dus ook Libië.
Tegelijk heeft hij de banden aangehaald met Rusland en vooral de aankoop van het Russische luchtafweersysteem S-400 zit de NAVO dwars.
Los daarvan ligt Turkije vaak overhoop met de Europese Unie en dan denken we aan de vluchtelingenkwestie. Nu komt daar dus ook de Libische kwestie bovenop.
Frankrijk heeft nauwere banden met de Libische generaal Khalifa Haftar die de regering in Tripoli bestrijdt en dus staan Parijs en Ankara plots tegenover elkaar in de Middellandse Zee.