Foto: een signalisatiebord in de toeristische provincie Antalya met als tekst: “Anderhalve meter afstand houden is goed voor de gezondheid”, 29 mei 2020. De provincie nam zelfs de maatregel dat de 1,5 meter afstand ook tijdens het zwemmen gehouden moet worden.

Turkije heeft tijdig en adequaat gereageerd op de coronacrisis en is er zelfs in geslaagd om andere landen door deze moeilijke tijd te helpen. Dat vindt alleszins de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

“Terwijl het coronavirus zich over de wereld verspreidde, en daarbij ieders leven drastisch deed veranderen, is Turkije een goed voorbeeld van solidariteit en eenheid geworden.

Terwijl de meeste landen alleen naar zichzelf bleven kijken, is Turkije andere landen blijven helpen, bijvoorbeeld met het leveren van de nodige test kits en medisch beschermingsmateriaal”, vertelde Irshad Ali Shaikh, plaatsvervangend voorzitter van het Turkse kantoor van de WHO, aan Anadolu Agency (AA).

Shaikh benadrukte dat Hans Kluger, directeur van de Europese afdeling, in april, tijdens een videoconferentie met minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca, gezegd had dat hij het apprecieert dat Turkije zo’n goed voorbeeld is voor solidariteit en internationaal leiderschap.

“In deze strijd zijn politieke wil en vastberadenheid cruciaal. Daarom wil ik president Recep Tayyip Erdoğan bedanken omdat hij alle nodige middelen vrijmaakte en de leiding in deze strijd op zich nam”, had Kluger gezegd.

Volgens Shaikh zijn Turkije en de WHO overeengekomen om samen een rapport op te stellen waarmee de Turkse strategie, die succes had, aan de wereld bekendgemaakt zal worden.

“Turkije was goed voorbereid en daardoor heeft het land snel kunnen reageren toen het gevaar op pandemie duidelijk werd. “Door op tijd waakzaam te zijn en iedereen te testen die het land binnen kwam, heeft het land 10 tot 12 weken tijd gewonnen om alle mogelijke middelen en maatregelen te voorzien.

Bovendien zijn opvallend weinig 65-plussers overleden doordat al snel bekend geraakte dat zij een risicogroep vormen, zeker als ze bijkomende aandoeningen hebben”, stelde hij. Dat testen aan de grenzen gebeurde onder meer met 3 hittecamera’s die al in januari op de luchthaven van Istanboel geïnstalleerd werden.

Daardoor konden miljoenen reizigers naar Turkije of op doorreis getest worden. Toen een pandemie onafwendbaar bleek, installeerde het ministerie van Volksgezondheid nog meer hittecamera’s op luchthavens en aan grensovergangen, waar iedereen die koorts of een lelijke hoest had, bijkomend werd getest.

Turkish Airlines schrapt alle vluchten naar deze locaties

“Op 3 februari stelde Turkije als eerste land maatregelen in voor vluchten van en naar China. Half maart werden de regels van sociale afstand ingevoerd, en vlak na het eerste geval van besmetting stelde de overheid een uitgaansverbod in voor 65-plussers. Daarmee ging Turkije veel Westerse landen voor.”

Toen de WHO COVID-19 dan echt tot pandemie verklaarde, voerde Turkije de maatregelen nog op. Zo gingen openbare plaatsen dicht, moest iedereen tijdens het weekend binnen blijven, werd het reizen tussen verschillende provincies beperkt, zorgde de overheid dat chirurgische maskers en handschoenen overal beschikbaar waren, en werd de gezondheidssector versterkt. Net zoals in veel landen is intussen ook hier een exit-strategie bepaald. Toch zijn er nog veel maatregelen, en worden belangrijke beslissingen stapsgewijs genomen op basis van de huidige ontwikkelingen.”

Shaikh suggereert dat de WHO het Turkse succesverhaal dagelijks zou kunnen illustreren met de cijfers. “Omdat dagelijks nu minder dan 10 mensen per dag positief testen op het virus, is Turkije klaar om het sociale leven op een gecontroleerde en stapsgewijze manier weer op te starten. Volgens hem zijn er slechts 3 manieren waarop de crisis opgelost of onder controle gehouden kan worden. De eerste manier is de zoektocht naar een veilige en effectieve behandelingsmethode.

De meeste landen werken nu naar de eerste of de tweede manier, omdat de derde manier wereldwijd zal zorgen voor tienduizenden bijkomende slachtoffers. Bij deze manier gaat het om het opbouwen van groepsimmuniteit.

“Die groepsimmuniteit zal er uiteindelijk voor zorgen dat 70 tot 80% van de bevolking niet meer ziek kan worden. Dat werkt alleen maar als immuniteit levenslang is zoals bij de mazelen.”

Shaikh onderstreept dat de WHO wereldwijd alle projecten coördineert die op zoek zijn naar een vaccin. “Op dit moment zijn wereldwijd 110 teams bezig om een vaccin te ontwikkelen. Ook worden verschillende behandelingsmethoden klinisch getest. De WHO heeft het doel alle beschikbare geneesmiddelen en vaccins op een eerlijke manier over de wereld te verdelen. Niemand mag achterblijven, vooral niet de meest kwetsbare, arme, uitgesloten en benadeelde mensen.”

Turkije stuurt medische hulp naar Europa in strijd tegen corona

Zo’n 190 landen vroegen steun aan Turkije. Daarvan werden 90 landen ook effectief geholpen, bijvoorbeeld met medische voorraden. Daarop wees president Erdoğan vrijdag, tijdens de openingsceremonie van het noodziekenhuis Feriha Öz.

De voorbije 10 jaar is Turkije steeds belangrijker geworden als het gaat over humanitaire steun. Tijdens deze crisis stuurde het land om de 2 dagen een pakket met medische voorraden, ook naar de uithoeken van de wereld. Zo’n pakket bevat onder meer beschermingsmateriaal zoals chirurgische mondmaskers, schorten en handschoenen, maar ook ontsmettingsmiddel. Het materiaal werd geproduceerd in fabrieken van het leger, bijvoorbeeld naaiateliers waar militaire uniformen worden gemaakt.

K.L.

Bron: Sabah