Foto: militaire commandant Khalifa Haftar

De Libische militaire commandant Khalifa Haftar heeft laten weten dat het geweld in het Noord-Afrikaans land wellicht zal escaleren, waarbij hij dreigde de Turkse strijdkrachten te treffen die de internationaal erkende regering steunen. Ankara zegt wraak te zullen nemen als het zover komt.

Eerder meldde Saqr al-Jaroushi, hoofd van Haftar’s luchtmacht, dat “men in de komende uren de grootste luchtmacht campagne in de geschiedenis van Libië zal aanschouwen. Hierbij zijn alle Turkse posities en belangen van Turkije in alle Libische steden legitieme doelwitten.” Bovendien raadde Al-Jaroushi de lokale bevolking aan om van deze doelwitten weg te blijven.

Haftar’s troepen die onder andere, door de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Russische huurlingen worden gesteund, lanceerden hun campagne om de hoofdstad Tripoli terug in te nemen ruim een jaar geleden.

De internationale bezorgdheid is gegroeid toen het conflict in Libië regionale machten aantrok, waardoor het land steeds dieper in een proxystrijd verzeild raakte. De vredesinspanningen liepen op niets uit en de olieproductie van het OPEC-land daalde met 90 procent.

Ibrahim Kalin, woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan, heeft gezegd dat Turkije elke mogelijke aanval van de Libische commandant op Turkse belangen in het land met geweld zal beantwoorden.

De Turkse functionaris waarschuwde dat de Turkse troepen goed zijn voorbereid om hun basissen en belangen in het land te verdedigen, onder andere door het gebruik van drones en oorlogsschepen in de buurt van Tripoli. Hij onderlijnde bovendien dat elke aanval op Turks personeel zal beantwoord worden met vergeldingsacties, hierbij zal het hoofdkwartier van Haftar niet gespaard worden.

De uitwisseling van dreigementen is een teken van verdere escalatie na een moeilijke week voor Haftar, die afgelopen periode verschillende tegenslagen moest verwerken in zijn strijd tegen de internationaal erkende regering die gevestigd is in de hoofdstad Tripoli.

Fathi Bashagha, de veiligheidschef van de regering, meldde aan Bloomberg dat recentelijk op zijn minst acht straaljagers, modellen die dateren van de Sovjet-Unie, gearriveerd zijn in het oosten van het land. Mogelijk om de troepen van Haftar te assisteren in een reeks nieuwe luchtaanvallen.

De troepen van Haftar waren de voorsteden van de hoofdstad binnengedrongen en leken klaar te staan om Tripoli te overrompelen. De Turkse interventie van begin dit jaar heeft dit kunnen voorkomen. Er werden onder meer duizenden Syrische militieleden ingezet.

Tegenslagen

Naast de tegenslagen die Haftar recentelijk moest verwerken hebben Turkse drones deze week Pantsir luchtafweersystemen van Russische makelij aangevallen en vernietigd. Één van de installaties werd intact veroverd en als teken van overwinning door de straten van Tripoli gereden.

Stephanie Williams, vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Libië, waarschuwde eerder deze week voor een mogelijke escalatie van het lang aanslepende machtsconflict in het olierijke land. Volgens westerse officials worden Haftar’s troepen gesteund door duizenden Soedanese, Russische en Syrische huurlingen en voorzien de Verenigde Arabische Emiraten steun door middel van drone-aanvallen. Turkije heeft op haar beurt gewapende drones, marine-fregatten en duizenden Syrische militieleden ingezet om de hoofdstad Tripoli te verdedigen.

De veiligheidschef van de internationaal erkende regering, Bashagba, meldde dat ze van bronnen hebben vernomen dat er minstens zes Mig-29 en twee Sukhoi 24 modellen (twee types straaljagers, red.) in het oosten van het land waren gesignaleerd. Deze zouden zijn vertrokken vanuit de door-Rusland-beheerde Hmeimim-luchtmachtbasis in Syrië. Het was echter niet duidelijk of het ging om gereviseerde modellen die al in het bezit waren van Haftar of nieuwe toevoegingen aan zijn bestaande vloot.

“De Russen zullen moeten laten zien dat ze bereid zijn een directe confrontatie aan te gaan met de Turken in Libië,” zei de Duitse Libië-expert Wolfram Lacher. Dat betekende niet noodzakelijkerwijs een golf van geweld, zei hij verder.

“Als de Turken doen alsof het menens is en de luchtverdediging uitschakelen, dan denk ik dat we in een situatie zitten waarin de twee weer een staakt-het-vuren kunnen uitroepen.”

Bloomberg

O.A.