Tijdens een live uitzending heeft Mevlüt Cavusoglu, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, Frankrijk ervan beschuldigd de YPG te willen bijstaan in het creëren van een terreurstaat in het Noorden van Syrië.
Volgens de Minister heeft alleen Operatie Vredeslente ervoor gezorgd dat het plan werd verhinderd. “Sindsdien” zo verklaart hij later in de uitzending, “heeft Frankrijk ons op elk internationaal platform tegengewerkt, onder andere door steun te betuigen aan generaal Haftar in het Libische conflict.”
Cavusoglu voegt hierbij toe “dat er verschillende Koerdische politici bestaan, die talentvol en capabel genoeg zijn om de Syrische koerden in hun respectievelijk gebied te vertegenwoordigen.” Hij waarschuwt er echter wel voor dat de YPG niet de groep is waar men dient mee samen te werken.
Hiermee was het betoog van de Minister van Buitenlandse Zaken nog niet afgelopen. Later tijdens de uitzending bekritiseerde hij nogmaals de Franse steun aan de illegitieme heerschappij van Haftar in Libië. “Ondanks statements gemaakt door de VN blijft Frankrijk hem (Haftar, red.) steunen,” zo luidde de kritiek.
De Minister verwijst naar een eerder statement van de VN, waar de internationale organisatie verklaart haar steun te willen betuigen aan de internationaal erkende regering geleid door Fayez al-Sarraj.
In een interview met de Italiaanse krant La Republica verklaarde Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, dat de organisatie 30 partners heeft waarvan velen uiteenlopende visies hebben op de verschillende situaties waarin de NAVO betrokken is.
Daarbij benadrukte de secretaris-generaal dat de NAVO de positie van de VN steunt, namelijk een vredevolle oplossing voor de conflicten in Syrië en Libië. Hij voegde nadien toe dat er een wapenembargo geldt in Libië dat door alle betrokken partijen gerespecteerd moet worden. “Dit betekent echter niet dat we de troepen van Haftar op hetzelfde niveau zetten als de regering van Fayez al-Sarraj, die als enige door de VN officieel erkend wordt,” klonk het verder.
Dit is voor de NAVO ook de voornaamste reden om de regering al-Sarraj te herkennen. Deze Libische regering is ook bekend als ‘de regering van het nationaal akkoord’ die al sinds april 2019 door aanvallen van krijgsheer Haftar wordt geteisterd. In totaal zijn deze troepen al verantwoordelijk voor meer dan 1000 dodelijke slachtoffers, die voornamelijk gevallen zijn tijdens pogingen om de hoofdstad Tripoli in te nemen.
Recentelijk, op 26 maart, heeft de Libische regering op haar beurt operatie Vredesstorm gelanceerd om deze aanvallen af te slaan en de hoofdstad te verdedigen.
Libië is sinds de dood van Moammar Kadhafi in 2011 verwikkeld in een machtsstrijd die tot vandaag de dag aansleept. De huidige internationaal erkende regering werd in 2015 gevormd met hulp van de VN.