Het zijn pittige tijden voor Mine Duran uit Zaventem (Brussel, België). Ze is gynaecoloog in het Jan Portaels-ziekenhuis in Vilvoorde, heeft een eigen praktijk, is hoogzwanger van haar derde kindje én doet mee aan de ramadan. Dat schrijft VRT nieuws.
Volgens de moslimexecutive hoeft ze als hulpverlener en met een baby op komst niet mee te doen. Maar de jonge vrouw ziet het helemaal zitten. “Voor mij komt het deels goed uit omdat mijn zwangerschapsverlof volgende week start”.
38 weken zwanger is Mine Duran intussen. Morgen is haar laatste werkdag, toevallig ook de start van de ramadan. “Het begint wat zwaarder te worden nu ik hoogzwanger ben en nog druk werk als gynaecologe in het AZ Jan Portaels in Vilvoorde en op mijn privépraktijk in Zaventem. Sinds de quarantainemaatregelen is het nog moeilijker, omdat ik helemaal geen ondersteuning heb van mijn ouders en schoonouders. Fysiek heb ik het nu dus veel zwaarder, maar gelukkig staat mijn lieve man paraat om mij enorm te helpen. Hij is leerkracht en zit thuis. Zo kan hij alvast zorgen voor onze twee jongens van vier en anderhalf. En morgen start dan ook nog de ramadan. Dat zal een uitzonderlijke vastenmaand worden. Eentje zoals we nooit hebben meegemaakt.”
Volgens de voorschriften van de koran én de moslimexecutive van ons land hoeven hulpverleners in deze bijzondere coronatijden niet mee te doen aan de vastenmaand. Ook vrouwen die zwanger zijn mogen het later inhalen. Dus dubbele reden voor Mine om dit jaar niet mee te doen. “Toch wel hoor (lacht). Iedere moslim mag dat in alle vrijheid voor zichzelf uitmaken, maar ik wil het graag. Voor mij komt het zelfs goed uit. Want volgende week begint mijn zwangerschapsverlof. Zo kan ik thuis rustig vasten zonder mij al te veel fysiek en mentaal te belasten. Mocht ik nog zwangerschapskwaaltjes krijgen of me slecht voelen, ga ik wel skippen en het later inhalen. “
Ook voor Mine zal het een vreemde ramadanmaand worden: “Mentaal zal het moeilijker zijn. Niet buiten mogen komen, geen familie en vrienden zien. Afstand houden van iedereen. Niet kunnen samenkomen in de moskee. Maar we moeten er nu door. Ik ben zeker dat we erna de vruchten van zullen plukken.” Op 7 mei wordt het gezin van Mine sowieso al beloond. Want dan mogen ze normaal een meisje verwelkomen.